Jeen Bouma
Home ] Up ]

 

Jeen Bouma stopt na 35 jaar "in het papier"
29 december 2005

Afgelopen donderdagavond 29 december 2005 beŽindigde Jeen Bouma als vrijwilliger (na maar liefst 35 jaar !) zijn hulp bij het oud papier. Al op 6 jarige leeftijd begon hij met een paar vrienden aan het inzamelen van oud papier in de Heidkamp, Finnekamp en Skarkamp. Het papier werd toentertijd naar de Greate Kamp gebracht waar het vervolgens door Hein de Vries met auto en aanhangwagen werd weggehaald. In de daarop volgende jaren werd het papierophalen steeds verder gemechaniseerd: via een tractor met wagen totdat enkele jaren geleden de gemeente een deel van de organisatie overnam en een vuilniswagen als papierwagen liet rijden.

Het papier wordt ingezameld voor de Nederlands Hervormde Kerk Opsterland Noord (Ureterp-Siegerswoude-Bakkeveen). Alleen de opbrengst (tussen de Ä 4500,-- en Ä 5000,-- per jaar) van het papier uit Bakkeveen komt ten goede van de kerk. De opbrengst van het papier uit andere dorpen gaat meestal naar sportverenigingen. Het vrijwilligersbestand van de kerk in Bakkeveen bestaat daarom ook uit mensen uit Ureterp en Siegerswoude. De vrijwilligers dienen het papier van de stoep in de vuilnisauto te werpen. Eťn donderdagavond in de 4 weken wordt het papier opgehaald tussen 19 en ongeveer 22 uur (soms wordt het wat later).

De "leukste" ervaring van de papierverzamelaars vond enkele jaren geleden plaats op Douwelan. Bij een bewoner stonden dozen langs de kant van de straat (dichtgeplakt). De papierophalers deden wat van hun verwacht werd en de dozen gingen linea recta de vuilniswagen in en werden samengeperst. Op dat moment komt de bewoner aanrennen om te roepen dat de inhoud van de dozen geen oud papier is, maar nieuw sanitair. Uiteindelijk heeft de verzekering de nieuwe investering vergoed; de bewoner (F. vd V.) moest er weer een hoop tijd insteken.

Papierophalers weten meteen welk jaargetijde het is. Niet alleen dat het werk in de winter geheel in het donker gebeurt (en zomers deels ook), maar ook wat er aan oud papier wordt aangeboden. Men heeft meegemaakt dat Bakkeveen aan de Senseo ging, dat Sinterklaas achter de rug is en dat het vakantiegeld weer binnen is. De invoering van Diftar (betaald inleveren van huisvuil) heeft een toename van ongeveer 25% laten zien in aangeboden papier.

Als dank overhandigde coŲrdinator Tom Taabe aan Jeen een envelop met inhoud als dank voor de inzet. Jeen blijft overigens nog wel als invaller beschikbaar.

Hieronder een foto-impressie van een uur wachten in de koude (en in de kroeg).

 

De papierwagen heeft zojuist de 1e route in Bakkeveen beŽindigd en moet naar Marum om de wagen te legen en dan aan de tweede route te beginnen.

CoŲrdinator Tom Taabe overlegt met de chauffeur wanneer Jeen Bouma (ingeroosterd voor de 2e ronde) is te verwachten. Men loopt door de gladheid al een uur achter op schema.

Het organisatie en de vervangende papierophalers; het wachten is op Jeen.
Jeen komt ruim op tijd voor de papierwagen weer uit Marum terug is; heeft hij met de chauffeur afgesproken. Met z'n allen het cafť in.
Tom Taabe noemt de verdiensten van Jeen ......
..... en overhandigt hem de envelop met inhoud voor 35 jaar trouwe dienst.
Dan toch naar buiten, want Jeen wil vanavond persee z'n route doen. Hier wordt de hand gelicht met de regels: voor elke vracht moet een heel papier worden ingevuld. Je kunt al raden hoe dat gaat. want "niemand controleert het".
 
Bij het laatste papier in 35 jaar .....

 

.... tenzij Jeen vaak in gaat vallen. Want helemaal stoppen zal toch niet lukken.

 

www.bakkeveen.nl   tips, opmerkingen: mail de webmaster info@bakkeveen.nl                        bijgewerkt: 02-01-2006 21:29