tuin_06_07
Home ] Up ]

 

De Slotplaats

Herinrichting terreinen
rond Theehuys

(2e fase)
Start: september 2006; gereed: ??

  • [21-okt-2006] vorderingen fase 2: klik hier

  • [07-okt-2006] vorderingen fase 2: klik hier

  • [30-sept-2006] vorderingen fase 2: klik hier

  • [23-sept-2006] start van fase 2: klik hier

  • Fase 1(voorjaar 2006): klik hier

  • het ontwerp: klik hier.

De tuinen van theehuis de Slotplaats worden in oude luister hersteld. In voorjaar 2006 is fase 1 uitgevoerd: hersteld van de tuinen aan de zuid-oost zijde van het Theehuis. Vanaf medio september (2e fase) is begonnen met de reconstructie van het voorplein van de Slotplaats en het herstel van de oude theetuin. Na voltooiing van fase 2 voldoet het gebied direct rond de Theehuis de Slotplaats aan de wensen zoals Natuurmonumenten deze heeft geformuleerd op basis van het meer oorspronkelijke inrichting. In winterseizoen 2005-2006 is Theehuis De Slotplaats zelf geheel gerestaureerd.

Op deze pagina een impressie van fase 2 van de herinrichting van de terreinen direct rondom De Slotplaats.

 

klik op bovenstaand logo voor meer informatie.

Zaterdag 21 oktober 2006

De werkzaamheden liggen enkele weken voor op schema, waardoor de levering van materialen (op oorspronkelijke planning) niet meer in de pas loopt met de daadwerkelijke uitvoering. Hierdoor zal er de komende weken weinig voortgang te zien zijn.

Het grasveld is ingezaaid. De verharding van de nieuwe (prive) inrit laat nog even op zich wachten, wegens voorlopen op de planning.

 

Slotplaats vanaf "De W‚ldsang". Vele 10-tallen jaren is dit zicht op de Slotplaats door de dichte begroeiing niet mogelijk geweest.

LANDGOED TUIN DE SLOTPLAATS VOLLEDIG HERSTELD DANKZIJ 6500 GULLE GEVERS

Meer dan 6500 gevers hebben de actie 'Geef om de Slotplaats' gesteund. Op dit moment heeft de actie 115.000 euro opgeleverd. Dankzij de vele giften is Natuurmonumenten in staat om het tuinherstel volledig uit te voeren. "De steun uit de regio voor de Slotplaats is hartverwarmend", aldus beheerder Rombout Bennema.

Barokke tuin
Met de opbrengst uit de actie 'Geef om de Slotplaats' kan de volledige tuin rond het landhuis ingericht worden. De theetuin achter het landhuis wordt aangepakt en de barokke voortuin wordt in ere hersteld. De grachten krijgen een opknapbeurt en het noordelijke deel van de tuin, waar vroeger de moestuin was, wordt weiland met tuin, heggen en een toegangsweg. "Dankzij de giften zijn we nu al aan de slag. We verwachten eind november het werk aan de tuin af te ronden" aldus Rombout Bennema, beheerder bij Natuurmonumenten. Tijdens de werkzaamheden blijft het prachtig gerenoveerde theehuis gewoon open voor gasten (openingstijden: woe t/m zon van 10.00 tot 17.00 uur).

Financiering
Voor al het herstelwerk aan het landgoed en de historische gebouwen was een bedrag nodig van 973.000 euro. Een groot deel daarvan is afkomstig van de Europese Unie, het Rijk, provincie Friesland, gemeente Opsterland en NUON. Het resterende bedrag zal Natuurmonumenten financieren, mede dankzij de financiŽle steun van leden en omwonenden.

Woensdag 4 en vrijdag 6 oktober 2006

 

De tuin en weilandjes bijna geheel geruimd.

foto: Martijn vd Vaart

Aanleg nieuw pad.
Voortuin uitgezet en .....

foto: Martijn vd Vaart

 .... afgegraven.
foto: Martijn vd Vaart
 
De dit jaar (2006) gerestaureerde zonnewijzer wordt tegen het machinale geweld beschermd door een houten kooi.
 
Het ruimte uitzicht naar recreatiecentrum "De W‚ldsang".
Het pad tussen VVV-kantoor en Slotplaats is weer begaanbaar.

foto: Martijn vd Vaart

 

Donderdag - Zaterdag 30 september 2006

De nieuwe tuin aan de noordelijke voorzijde gezien vanaf de voortuin van de Slotplaats. Alle struikgewas is verwijderd.
 
Slotplaats vanuit ongewone hoek gefotografeerd: dit was vele 10-tallen jaren niet mogelijk.
Nieuw gegraven sloten ("grachten").
Op de achtergrond de gebouwen van recreatiecentrum "De W‚ldsang". Daarvoor de visvijver.
De slotplaats aan de achterzijde. De wandelpaden worden opnieuw aangelegd.
   

Donderdag - Zaterdag 21-23 september 2006

Na een zomerperiode van rust is medio september de herinrichting van de tuinen weer ter hand genomen: fase 2 is gestart.

Op de foto (genomen van "overzijde vaart" toont het al aangevoerde bestratingsmateriaal.

foto: martijnvandervaart

Zaterdag: gezien vanaf het in voorjaar 2006 gerenoveerde terrein de ontbossing van het gebied ten noorden van de Slotplaats ....
.... en hier aan de achterzijde. VVV-kantoor staat links van de foto (net niet zichtbaar).
Verwijdering van bossages en struiken.

 

foto: martijnvandervaart

foto: martijnvandervaart
Bestrating van nieuw terras aan de achterzijde van de Slotplaats.

 

foto: martijnvandervaart

Achterzijde "badend" in het zonlicht.

 

foto: martijnvandervaart

De theetuin was helemaal omzoomd door rododendrons; deze zijn allemaal verwijderd.
   
 

www.bakkeveen.nl   tips, opmerkingen: mail de webmaster klik hier.                         bijgewerkt: 22-10-2006 18:29