kunst_uit_de_klas
Home ] Up ]

 

Kunst uit de klas 2003

Vele scholen in de gemeente Opsterland hebben meegedaan aan het project "kunst uit de klas". Vanaf januari zijn de leerlingen enkele middagen bezig geweest een ruimtelijk object te maken dat "op een rotonde" moet kunnen staan. In Bakkeveen werd de expositie lokatie de voortuin van de Slotplaats. Maandagavond 18 maart 2003 zijn de ruim 40 kunstwerken van de leerlingen onthuld.

De leerlingen zijn begeleid door beeldend kunstenaar Joop van Bergen en stagiair Saber Mikael (uit Irak). De organisatie was in handen van het Onderwijskundig Bureau Opsterland.

Hieronder een foto-impressie en een nawoord van kunstenaar Joop van Bergen.

 
De voortuin van de Slotplaats op zondagmiddag 16 maart: de kunstwerken kunnen worden geplaatst.

 

 

Maandagavond 18:30 uur: de zon is net onder en de kunstwerken zijn geplaatst. De onthulling is aanstaande. Er staat al een groep ouders te wachten.

 

De kinderen van de hogere groepen van beide basisscholen zijn lopend onderweg van de scholen naar de Slotplaats. Hier wordt het bruggetje aan de voorzijde van de Slotplaats gepasseerd.

 

Alle kinderen verzamelen zich voor de laatste instructies. De ouders staan in een grote groep op de achtergrond toe te kijken.

 

beeldend kunstenaar Joop van Bergen (rechts) en zijn Irakese vriend Saber Mikael (links) geven de laatste instructies t.b.v. de onthulling.

 

Bijna synchroon worden de lakens verwijderd.

 

Hier worden de ruimtelijke kunstwerken door kinderen en ouders bekeken. 

 

Overzicht van de voortuin van de Slotplaats na de onthulling.

 

Naschrift Joop van Bergen (deels gekopieerd van www.oanrin.nl

Ik heb voor alle scholen waar ik werkte dezelfde opdrachtformulering gehanteerd, namelijk ontwerp en maak een ruimtelijk object, een beeld dat buiten komt te staan.
Het is fantastisch om te zien hoe verschillend en eigenzinnig de kunstwerken geworden zijn. Door een goede introductie en elke leerling met zijn of haar idee serieus te nemen en te begeleiden, bied je de mogelijkheid om hun creatieve vermogens te ontwikkelen.
Het uniek en individueel gevoel voor vormgeving komt dan tot uitdrukking in een persoonlijk kunstwerk met een grote vrijheid. En daar gaat het volgens mij vooral om.

Saber Mikael, ook beeldhouwer en mijn stagiair in dit project, en ik hebben enorm genoten van de samenwerking met de leerlingen en hun leerkrachten en zijn trots op het resultaat.

De expositie van de beelden duurt ongeveer één maand. De kunstwerken zijn eigendom van de kinderen en worden na de expositie door hen weer opgehaald. De onthulling van de beelden, door de leerlingen, is een feestelijk gebeuren geweest. Fantastisch zoveel belangstelling van ouders en bekenden. 

Bedankt en groeten van  Joop van Bergen

 

www.bakkeveen.nl   tips, opmerkingen: mail de webmaster [email protected]                        bijgewerkt: 22-04-2006 23:29