museum_2
Home ] Up ]

 

Natuurmonumenten verbouwt koetshuis Slotplaats (2)

Vereniging Natuurmonumenten is in september 2003 begonnen met de verbouwing van het voormalige koetshuis van landgoed de Slotplaats in Bakkeveen. Na de verbouwing zal het gebouw dienst doen als VVV.-servicepunt en archeologisch informatiepunt. De verbouwing zal medio november klaar zijn en wordt betaald met bijdragen van de Provincie Fryslân, de gemeente Opsterland, de EEG en Natuurmonumenten. De verbouwing wordt zodanig uitgevoerd dat het oorspronkelijke karakter van het gebouw behouden blijft.

Het gebouw werd, nadat het ook enige tijd als jachthut gebruikt is, de laatste jaren niet meer gebruikt. Natuurmonumenten wil de Slotplaats zoveel mogelijk in oude luister herstellen. De voormalige sterrenschans is inmiddels gerestaureerd en momenteel wordt er hard aan het herstel van de slenken in het bosgebied gewerkt. In de toekomst zal de tuin en het park rond het landhuis opnieuw in oude stijl worden aangelegd. Hierin past ook het herstel van het koetshuis. Het is van groot belang dat het dan ook gebruikt wordt, omdat dit ook de staat van het gebouw te goede komt.

Voor het koetshuis is een herstelplan gemaakt, waarin het gebouw een centrale rol krijgt in de informatievoorziening aan de bezoekers van Bakkeveen. Zo zal er in het VVV.-servicepunt ook veel informatie te vinden zijn over de geschiedenis van Zuidoost Friesland. Daarnaast zal een deel van het gebouw gebruikt worden als ontvangstruimte voor groepen van Natuurmonumenten.

 

Zondagmiddag 21 september:

foto boven: de kapconstructie
foto's rechts: de vloeren kunnen worden gestort.

 

En ........... hieronder de voortgang per zaterdag 27 september

 

Het gehele gebouw is hermetisch afgesloten. Door een kier bij een plaat hechthout kon de linker foto worden gemaakt en de rechterfoto is dwars door zwart plastic heen gemaakt (hiermee waren alle ramen dichtgemaakt).
Het Koetshuis aan de buitenkant op zaterdag 27 september: wind en waterdicht.

 

klik hier voor vervolg.
 

www.bakkeveen.nl   tips, opmerkingen: mail de webmaster klik hier.                         bijgewerkt: 23-11-2003 15:01