Bakkeveenster "tussen Kunst en Kitsch"
14 oktober 2006

Tussen Kunst & Kitsch

Op zaterdag 14 oktober van 13.00 - 16.00 uur heeft u uw "waardevolle spullen" kunnen laten beoordelen door:

  • Dhr. Venema als vervanger van Drs. Evert Kramer van het Frysk Museum, dhr. Kramer was door familieomstandigheden verhinderd.
  • Dhr. Luitzen Haak kenner wat betreft zilver en boeken.

Beide heren hebben beoordeeld of uw object kunst of kitsch was. Vaak was het half vergeten schilderij, beeld, oud gereedschap of vreemd object kitsch (vroeger ook al). Maar toch altijd bestond er de hoop echte kunst te bezitten.

Het was een bovenverwachting drukke middag: in totaal zijn 163 objecten getaxeerd. Er is geen grote vondst gedaan, geen in de vergetelheid geraakte Rembrandt. Wel was er een aantal objecten van redelijke waarde, zeg maar het gemiddelde tussen kunst en kitsch: veelal waren dit schilderijen.

Helaas geen prijswinnaar van de verloting van het kruikje: niemand die ook maar enigszins in de buurt kwam met zijn of haar oplossing. De organisatie beraadt zich op de verdere afhandeling (zie verderop bij de foto's).
[19 oktober 2006]: Er is inmiddels een winnaar bepaald. Er waren 5 personen die 1 van de 3 antwoorden goed hadden. Uit deze 5 is Joop Nieuwdam als winnaar getrokken van de levensmiddelen mand.

De middag zou om 16 uur zijn afgelopen, maar pas tegen 17 uur gingen de laatste bezoekers (velen waarschijnlijk een illusie armer) huiswaarts.

De organisatie was buitengewoon verheugd over de grote belangstelling; er was van begin tot eind steeds een (korte) wachtrij. Lees helemaal onderaan deze pagina over een vervolg.

Hieronder een foto-impressie. De meeste foto's zijn van Martijn van der Vaart.

Al voor 13 uur waren de eerste "inbrengers" aanwezig.
Het vergeten schilderij op de achterkant gezien van deze Bakkeveensters.
Te winnen een boodschappenpakket.

Doel was het raden van het gebruik van het kruikje op de voorgrond, de leeftijd en waar het is gemaakt.

Het is een spinkruikje: het werd gedragen om de hals;  er zat vet in om de vingers tijdens het spinnen vettig te houden. Het is 450 jaar oud en gemaakt in Duitsland. Helaas geen deelnemer die ook maar in de buurt kwam van het goede antwoord.

Dhr. Haak (zittend in overhemd) beoordeelt de achterzijde van het schilderij op echtheidskenmerken. Op de voorgrond dhr. Venema.

Men had een plaatsje bij het raam gezocht om maximaal van de natuurlijke lichtinval te kunnen profiteren.

Dit schilderij was meer dan kitsch.
 
 
Luitzen Haak met loep het karafje aan het bestuderen.
Venema probeert ook een oordeel te vellen.
 
 
 
Interessante verhalen gaan over en weer over de waarde van objecten: emotionele of financiële waarde. En ook hoe mensen vroeger al werden geflest.
 
 
 
 
Niet helemaal bij de tijd. Deze foto is rond 15 uur gemaakt.
De linker onderhoek van een schilderij helemaal uitvergroot.
De gemiddelde leeftijd van de bezoekers was redelijk hoog. Maar uitzonderingen waren ook aanwezig.
 
Veel belangstelling voor de uitleg van de deskundigen en natuurlik de eigen mening.
 
Rond kwart voor 3: de klok en radio wachten nog op beoordeling.
Iets na 15 uur: "vrolijk" weer naar buiten.

Als "arme sloeber" naar binnen en als miljonair weer naar buiten?

Nee, veelal met hoop naar binnen en een illusie armer naar buiten.

 

Tegen het einde kwamen nog steeds mensen met objecten binnen. Hier op de doorgaande weg ontdekten we 2 fietsers duidelijk op weg naar Dúndelle. De achterste persoon heeft een met vuilniszak ingepakt schilderij onder de arm.
Thuis ook nog iets wat misschien van waarde kan zijn?
En je wilt het op de plaatselijke vlooienmarkt niet te goedkoop van de hand doen? Kom dan naar de volgende "tussen Kunst en Kitsch in Dúndelle". Wanneer: nog niet zeker, maar herfst 2007 ligt in de lijn der verwachting.

klik hier om terug te gaan naar www.bakkeveen.nl