StaatsbosBeheer
Home ] Up ]

 

Activiteiten van StaatsbosBeheer
in Bakkeveen en naaste omgeving
2007

Klik hier voor de boswerkzaamheden in Bakkeveen.

Alle excursies worden op één na gegeven door vrijwillige natuurgidsen. Deze zijn verenigd in de Natuurgidsenpoule Zuid-oost Fryslân.
De eerste excursie vindt plaats in het Oude Bos. We gaan op zoek naar de bosuil die op dit moment al druk bezig is om een nest te bouwen en waarschijnlijk al op eieren zit. De bosuil is goed uit 'zijn tent te lokken' door zijn roep na te bootsen. Deze excursie zal in de vroege avond plaatsvinden en zal voor kinderen daardoor extra spannend zijn.
Alle excursies zijn gratis maar men moet zich wel opgeven (0516 - 464020).

Vr 2 februari wandelexcursie ('s avonds)
Vollemaanswandeling Oude Bosch

Er staat een spannende wandeling op het programma, speciaal voor kinderen en hun ouders. We gaan op zoek naar de bosuil die in deze tijd van het jaar al druk bezig is om zijn territorium af te bakenen. De IVN gids vertelt u erover.
Wijnjewoude. Start 19.30 uur, parkeerplaats Kerkje van Duurswoude, Merkebuorren 34, 9241 GG. Duur + 2 uur.

Aanmelden Bezoekerscentrum Drents Friese Wold: 0516-464020.

De wandeling was een aardig succes, ondanks het feit dat we geen bosuilen gehoord of gezien hebben. Doordat de avond grotendeels onbewolkt verliep was het erg licht in het Oude Bosch. De volle maan gaf prachtige schaduwen op de grond wat met name voor de kinderen erg spannend was. Eén van de jongste deelnemers bleek verrassend goed in het nabootsen van de roep van de bosuil. Lisa, 12 jaar oud, had op internet het geluid van de bosuil gevonden en thuis goed geoefend. Ze heeft meermalen geprobeerd de schuwe bosuil te lokken met haar roep, helaas heeft het niet mogen baten: waarschijnlijk waren we te vroeg in de avond. Vanaf 23.00 uur schijnen ze meer actief te zijn.
Kees van Son 
klik hier voor het geluid van de bosuil

Zo 1 april fietsexcursie
Historische fietstocht

De boswachter neemt u mee tijdens deze fietstocht door de natuurgebieden rond Bakkeveen waarbij de geschiedenis centraal staat. De tocht voert langs pingo's en schansen. Er heeft zich in vroeger tijden heel wat afgespeeld op de droge overgang tussen Drenthe en Fryslân. Onderweg is er een koffie-/theepauze bij Genieterij De Slotplaats.
Wijnjewoude. Start 13.00 uur, parkeerplaats Kerkje van Duurswoude, Merkebuorren 34, 9241 GG. Duur + 3 uur. Kosten: € 4,00 (incl. koffie/thee).

Aanmelden Bezoekerscentrum Drents Friese Wold: 0516-464020.

 

Zo 13 mei wandelexcursie
Vroege Vogeltocht

Onder deskundige leiding van de IVN natuurgids zult u versteld staan hoeveel zangvogels er op dit uur van de dag al actief zijn. In het Blauwe Bos broeden honderden vogels. De kans is groot dat u reeën tegenkomt. U moet er vroeg voor uit de veren maar u beleeft óók wel wat! Leuk voor de kinderen!
Haulerwijk. Start 6.00 uur, parkeerplaats Blauwe Bos, Tonckensweg (N 918). Duur + 2 uur.

Aanmelden Bezoekerscentrum Drents Friese Wold: 0516-464020.

 

Vr 8 juni wandelexcursie
Zonsondergangwandeling

Geniet van de ondergaande zon op de Duurswouderheide. Vanaf de verbeterde uitkijkheuvel heeft u een prachtig uitzicht op de grootste heide van Fryslân. Het 'onderhoud' op de heide wordt gepleegd door 50 Drentse heideschapen. De heide wordt steeds natter en dat is precies de bedoeling. Dit verbeterd de leefomgeving voor adders, heidekikkers en gladde slangen. Tip: verrekijker mee.
Wijnjewoude. Start 20.00 uur, parkeerplaats Kerkje van Duurswoude, Merkebuorren 34, 9241 GG. Duur + 2 uur.

Aanmelden Bezoekerscentrum Drents Friese Wold: 0516-464020.

 

Za 29 september wandelexcursie
Varens en paddestoelen in Ontwijk

Ontwijk is een écht oud wandelbos. Vandaar dat dit voormalige landgoed veel prachtige flora biedt. Het staat bekend om zijn paddestoelen. Ook varens komen er veel voor. De leiding ligt in handen van deskundige IVN gidsen, zij kunnen er dus alles over vertellen.
Donkerbroek. Start 10.30 uur bij de parkeerplaats van de sportvelden langs de parallelweg van de N381. Duur + 2 uur.

Aanmelden bij het Bezoekerscentrum Drents Friese Wold: 0516-464020.

 
 

www.bakkeveen.nl   tips, opmerkingen: mail de webmaster klik hier.                         bijgewerkt: 29-03-2007 18:34