2002_Nij_begjin
Home ] Up ]

 

De Bakkeveenster Jūn  2002zaterdag 16 november 

Hieronder en op de 2 onderliggende pagina's een digitale foto impressie van het jaarlijks culturele gebeuren in Bakkeveen.
Ook dit jaar waren de Bakkefeansters in groten getale naar Dśndelle gekomen. Ditmaal geen staanplaatsen: er was een tweede zaal bijgetrokken. Alle ruim 150 stoelen waren bezet.

Na het openingswoord van Minne Smid was toneel vereniging "Nij Begjin" als eerste aan de beurt. "Alles is oars" in skriller yn ien bedriuw fan Jaap Hijma.
Een eenacter dus. Voortreffelijk gespeeld en een stuk wat je aandacht ruim een half uur vast bleef houden.

De spelers

Sijtske, in frou
Hille, har man
Klaas, har eerste man
Van der Meer, wetterplysje
Eppie Pera
Oene Marinus
Geert Louwes
Evert Fokkema
Regisseur
Ynstekster
Grime
Henk Hoogeveen
Matty van der Meer
Roelie en Siem de Boer
Een lekker weekend weg op een "onbewoond" eiland. Sijtske en haar 2e man Hille gaan er wat leuks van maken in het oude huisje. Ze vertelt dat haar 1e man is overleden bij een auto ongeluk een op slag dood was. Als Hille buiten is begint ergens spontaan muziek te klinken. Sijtske begint spoken te zien en raakt almaar meer in paniek.

 

Dan verschijnt (zie boven) na allerlei verwikkelingen de verschijning van haar eerste man: Klaas. Hille merkt hem niet op, maar Sijtske valt flauw. Dan vertelt Klaas de waarheid aan zijn vrouw. Het is vandaag precies 10 jaar geleden hij is overleden. Ze kregen ruzie in de auto en raakten te water. Zij kon ontsnappen en hij leefde nog een tijdje en had nog voor zijn sterven gezien hoe ze zich opdofte en langs de straat ging zitten om op een aantrekkelijke man te gaan wachten en dat werd Hille. Kortom: een spannend verhaal; je moet er zelf bij zijn geweest om je via het uitmuntende spel in de juiste omstandigheden te verplaatsen. Sijtske raakt totaal in paniek en wil  Klaas (nogmaals) "van kant" maken. Het pistool lag al klaar voor andere doeleinden. 
Maar door de achtervolging en komische verwikkelingen schiet ze Hille neer i.p.v. Klaas. De politie komt polshoogte nemen. "Klaas is hier".
Het publieke bedankte de spelers met een lang en stevig applaus.

klik hier voor vervolg van de "Bakkeveenster avond".

 

www.bakkeveen.nl   tips, opmerkingen: mail de webmaster klik hier.                         bijgewerkt: 16-11-2003 18:15