2000
Home ] Up ]

 

fotos_1
fotos_2
fotos_3
fotos_4
fotos_5
fotos_6
fotos_7

Verslag kerstwandeling 2000

De originele foto's zijn 4x zo groot (2x zo breed en 2x zo hoog) als de hier getoonde en ook iets scherper. De originele foto's kunnen je via e-mail worden toegezonden mailto:[email protected].

Vermeld duidelijk om welke foto(s) het gaat (de naam krijg je te zien als je met de cursor de foto aanwijst, op de rechtermuistoets klikt en dan op eigenschappen: bovenin het nieuwe venster krijg je dan de naam van de foto te zien.)
En reacties kun je (behalve naar bovengenoemd e-mail adres zenden) ook in het gastenboek plaatsen: klik hier 

 


Traditie getrouw wordt op 2e kerstdag in Bakkeveen de kerstwandeling georganiseerd. Ditmaal viel de 2e kerstdag in een serie van 3 opeenvolgende "zondagen". Dus de mensen wilden er wel weer eens uit en dat was dan ook duidelijk te merken aan de belangstelling. Uiteindelijk zijn er ruim 600 betalende wandelaars geteld.

De startplaats was, net als vorige keer, bij Dúndelle. De daar aanwezige parkeerplaatsen, goed voor ongeveer 250 auto's, waren 's middags helemaal vol. Maar wat wil je ook met prachtig wandelweer. Aan het eind van de ochtend kwam de zon af en toe door. In de licht besneeuwde paden, lanen en bossen was het bij temperaturen net onder 0 dan ook een lust om te wandelen. Alleen in de 2e helft van de middag begon de wind wat aan te trekken. Op de wat opener vlaktes richting Allardsoog werd het daardoor wel wat frisser.

De organisatie had weer voor een aantrekkelijke route gekozen. Na vertrek uit Dúndelle ging het tussen de voetbalvelden door richting 't Hout. Op camping 't Hout werd een lus van ruim 1,5 km gemaakt. 't Hout werd aan de achterzijde verlaten en via de bossen achter de Slotplaats en de Burmaniazuil kwam iedereen aan bij de achterzijde van de Slotplaats. Perry en Anne-Wil (de nieuwe Slotplaats beheerders) hadden het idee geopperd om de route door de Slotplaats i.p.v. eromheen te leggen. En dat gebeurde dus. Iedereen kon binnen een kijkje in het Theehuys van Natuurmonumenten nemen. En ruim een derde deel van de wandelaars is even blijven zitten voor een kopje koffie of warme choco. 

Vervolgens werd, afhankelijk van de gekozen afstand, nog een lus richting Allardsoog gemaakt. De 11,5 en 15 km kwamen nog langs de recent door 't Fryske Gea heropende historische route. Aan deze route staat ook een plaggenhut, die door velen even van binnen bekeken is. Iedereen (behalve de 5 km) kwam via de duinen (zandvlakte) weer terug bij de finish. De 15 km lopers hebben achter de slotplaats nog een lus van 4 km via prachtig besneeuwde lanen gemaakt en kwamen o.a. via camping De Wâldsang weer terug bij de Slotplaats.

Al voor 9:30 vertrokken de 1e lopers; de laatsten schreven zich rond 15 uur in, maar dan wel voor de 5 of 7 km. Met de route beschrijving in met name 't Hout zat het niet helemaal goed. In de beschrijving werd over asfalt, klinkerbestrating en rotonde bestrating gesproken. Maar door de sneeuw was (bijna) niet meer te zien op welke ondergrond je liep. Door extra aanwijzingen op te hangen heeft iedereen toch nog de goede route kunnen volgen.

De grote belangstelling van kerstwandelaars, maar ook andere bezoekers van het duinen gebied aan de oostkant van Bakkeveen leverde in de 2e helft van de middag wel wat problemen op. Door de vastgelopen sneeuw op de paden en later ook langs de randen van de paden, ontstonden in de omgeving van de in Bakkeveen wel bekende "rode route" soms gevaarlijke glij- en valpartijen. Verder richting Allardsoog was de toestand beter: hier zijn minder wandelaars geweest. Op de trapheuvel schijnt iemand op de sneeuw uitgegleden te zijn en met zijn rug op een spoorbiels terecht gekomen. Maar hij heeft de tocht wel kunnen volbrengen.

Anders liep het af met een mevrouw op leeftijd uit het Groningse Harkstede. Zij was met haar man nog ruim 1 km van de finish verwijderd, toen ze al lopend op het gladde pad de Schotse Hooglanders wat beter wilden bekijken. Even niet opletten en onderuit. Mevrouw brak haar enkel. Door omstanders werd al gauw de ambulance gewaarschuwd. Probleem was wel dat de ambulance aan de Mjumsterwei moest blijven staan en dat mevrouw op de brancard met vereende krachten dwars door het bos (kortste route) moest worden afgevoerd. Dwars door het bos liep trouwens veel beter dan over het gladde pad.

De wandelaars waren na afloop vol lof over de routes. De rondwandeling over de terreinen van 't Hout was voor velen iets totaal nieuws. Het vrijblijvend "dwars door" het "Theehuys De Slotplaats" kunnen lopen was een aangename verrassing. Men vond het plezierig onderweg even te kunnen rusten, gebruik te kunnen maken van het toilet en even een kopje koffie o.i.d. te nuttigen. Een dergelijk rustpunt zal volgend jaar ongetwijfeld weer onderdeel van de route worden.

De speciale Kerstwandeling-pagina op deze site heeft in de 1,5 week voorafgaand aan de kerstwandeling al meer dan 500 bezoekers getrokken uit voornamelijk het noorden van het land. Overigens kwamen de wandelaars ook uit Noord-Holland en Gelderland. 

En volgend jaar organiseert V.V.A.-Bakkeveen natuurlijk weer een kerstwandeling met nieuwe routes. 

Dus tot 2e kerstdag 2001 

Op de onderliggende 7 pagina's vind je foto reportage.
 

www.bakkeveen.nl   tips, opmerkingen: mail de webmaster [email protected]                        bijgewerkt: 28-12-2000 11:38