2001
Home ] Up ]

 

fotos_2
fotos_3
fotos_4
fotos_5
fotos_6
fotos_7

Verslag kerstwandeling 2001

De originele foto's zijn 10x zo groot (ongeveer 3x zo breed en 3x zo hoog) als de hier getoonde en ook iets scherper. De originele foto's kunnen je gratis via e-mail worden toegezonden. mailto:[email protected].

Vermeld duidelijk om welke foto(s) het gaat (de naam krijg je te zien als je met de cursor de foto aanwijst, op de rechtermuistoets klikt en dan op eigenschappen: bovenin het nieuwe venster krijg je dan de naam van de foto te zien.)
En reacties kun je (behalve naar bovengenoemd e-mail adres zenden) ook in het gastenboek plaatsen: klik hier 

 

De kerstwandeling is redelijk voorspoedig verlopen. Er hebben is totaal 545 mensen meegelopen. Dat was iets lager dan het langjarig gemiddelde, maar gezien de weersomstandigheden was de organisatie tevreden. De voorafgaande dagen had het veel geregend (en wat natte sneeuw). Ook op deze tweede kerstdag bleef het lang niet droog. Wel bleef de aangekondigde wind liggen. 

Opvallend was dat bijna de helft van de wandelaars het zekere voor het onzekere nam en slechts 5 (meestal het alternatief van 7 km) heeft gewandeld. 

Om 9:15 stonden de eerste wandelaars al voor de deur van de startlocatie Dúndelle. Maar door de sneeuwbuien bleef iedereen tot 10 uur binnen. Toen klaarde het op en tot half één bleef het droog en niet al te koud. Daarna kwamen de sneeuwbuien. Hierdoor is het aantal starters na 1 uur waarschijnlijk erg laag gebleven. Tegen 16 uur moesten er nog ongeveer 20 wandelaars binnen komen. Anderen jaren kwamen de laatsten pas tegen 5 uur.

Met de modder onderweg viel het reuze mee. De voorafgaande dag waren alle routes nog verlegd, omdat zich op een pad op de route een grote waterplas had gevormd, waar niet omheen te lopen was. We troffen 1 persoon die een beetje vuil was: onderweg uitgegleden.

De routes liepen eerst door het natuurgebied aan de oostzijde van Bakkeveen. Langs het doolhofpark eerst via de zandverstuiving naar het gebied van 't Fryske Gea. Via verschillende paden en een klein stukje asfaltweg kwamen de langste routes bijna in Allardsoog (drie provinciën punt tussen Drenthe, Groningen en Friesland). De 12 en 15 km route konden de plaggenhut even bekijken. 

Daarna via heuveltjes, langs heide, door de bossen en een stukje Slotsingel naar de Slotplaats. Voor alle routes was dit iets over de helft van de afstand even een rustpunt. De medewerkers van de Slotplaats hadden "het slot" in kerstsfeer omgetoverd; velen hebben er even gezellig kunnen zitten. Voor volgend jaar hebben ze alweer vele ideeën: een ezel is er al. 

Na de Slotplaats langs de Burmaniazuil (daar komen de baby's vandaan) en, afhankelijk van de gekozen lengte van de route, naar camping t Hout. Via een achter ingang werd een hele slag over de camping gemaakt, waarbij alvast een blik op de nieuwbouw geworpen kon worden (begin dit seizoen gereed).

Vervolgens verder richting dorp, over de voormalige sluis en dan richting Dúndelle. Daar stond de snert al te wachten en kon iedereen een medaille uitzoeken.

Gelukkig dit jaar geen ongelukken, maar het was dan ook niet glad. 

5 Personen waren om 17:30 uur nog niet binnen ...... Waarschijnlijk niet afgemeld.

Volgende jaar 2e kerstdag natuurlijk weer: kerstwandeling in Bakkeveen. 
Dan langs (en over) de nieuwe sterrenschans van Natuurmonumenten !!

 

's ochtends om iets na 10 uur lag er nog wat sneeuw. Hier vlakbij de start in de Duinen.

 

   
Op de heide van Allardsoog via de vorig jaar geopende blauwe route.
 
Even in de plaggenhut kijken.

 

Aan de "overzijde" van de heide van Allardsoog; het verste punt voor de 12 en 15 km lopers.
 

www.bakkeveen.nl   tips, opmerkingen: mail de webmaster [email protected]                        bijgewerkt: 26-12-2001 21:51