2005
Home ] Up ]

 

fotos_2
fotos_3
fotos_4
fotos_5
fotos_6
fotos_7

Kerstwandeling 2005

(pagina 1 van 7)

Aantal deelnemers: 1281

Het weer: Om iets na 10 uur natte sneeuw, regen en hagel. Gelukkig werd het tegen 11 uur weer droog. Daarna vrijwel droog, maar wel steeds kouder (waterkoud). In de loop van de middag enkele sneeuwbuien. Om 18 uur wordt Bakkeveen en omgeving helemaal wit. Het vriest dan 1 graad.
Het slechte weer van het eerste uur (tot 11 uur) heeft waarschijnlijk een aantal twijfelaars doen besluiten om in het geheel niet te komen wandelen. Er waren 251 wandelaars minder dan in het record jaar 2004, maar duidelijk meer dan het langjarig gemiddelde (voor wat dat allemaal waard is voor een sterk weersafhankelijk evenement).
De dag later: hoe zag de route er toen uit: klik op pagina 7 (vanaf het midden van de fotopagina).

De kerstwandeling van Bakkeveen editie 2005 is alweer historie. Omdat het in 2005 voor de 30e keer werd georganiseerd, hebben we er een zeer gevarieerde wandeling van willen maken. Hopelijk is dat geslaagd (aan de reacties te merken wel). De tocht liep door het centrum van het dorp, via de brink naar het bos van de "Slotplaats"/Natuurmonumenten. Een nieuw kronkelpad voerde de wandelaars verder het bos in. Grote oude bomen markeren de route. De 5 km wandelaars maken de tocht langs de Sterrenschans. De overige afstanden maakten grote of kleine lussen door het achtergelegen bos. Onderdeel was een stukje "bos bedwingen" doordat een pad opeens zomaar ophield te bestaan. Vele wandelaars hadden hier al eerder kleine paadjes door het bos gemaakt.

De route van de 15 km wandelaars liep langs het zeer oude kerkje van Duurswoude (Wijnjewoude) en langs de Duurswouderheide; het grootste heidegebied van Friesland. Uiteindelijk komen alle wandelaars tezamen op het fietspad van Wijnjewoude naar Bakkeveen. Via een laag gelegen inrit (verstevigd met rijplaten) komen de kerstwandelaars op enkele kleine percelen weiland met houtwallen; dit was vele 10-tallen jaren geleden een veel voorkomend landschap. Deze percelen weiland worden de komende jaren gefaseerd omgevormd tot camping (als uitbreiding van vakantiecentrum 't Hout). De eerste activiteit zal het herstellen van de boomwallen zijn.

De "koek en sopie" was in de croissanterie van 't Hout. De kinderen konden zich in de naastgelegen overdekte speeltuin vermaken. Na de camping werden weer enkele kleine percelen weiland "bedwongen"; de schapen liepen nog gewoon in het weiland, maar toonden weinig belangstelling voor de wandelaars.

De vaart werd via het bruggetje t.o. de Nije Drintsewei gepasseerd. Ook daarna was er een stukje weiland in de route opgenomen; hiermee voorkwamen we 500 m straat. De schapen waren tijdelijk in een ander perceel geplaatst en deels binnen in de eeuwenoude schaapskooi zodat de wandelaars vrije doorgang hadden. Aan de achterzijde van het weiland (op zo ongeveer het hoogste punt van Bakkeveen) gingen de wandelaars weer het bos in. Afhankelijk van de te lopen afstand werd nog een deel tot max. 4 km van het heide en duingebied meegenomen. De tocht eindigde bij de uitkijktoren. Velen hebben ondanks de lage temperaturen toch nog de toren beklommen en even over de bossen rondgekeken. En daarna naar de snert ....

Reacties kunnen in het gastenboek worden geplaatst: klik hier.

Wie nog leuke foto's heeft: graag even e-mailen en dan zullen ze waarschijnlijk ook op deze site worden geplaatst (o.v.v. de fotograaf).

Inzendingen:
 • Richard de Vries uit Ureterp
 • Patrick Noord uit Bakkeveen 
 • klik hier (fotopagina 5)

 

 • F van Sliedregt uit Amersfoort en J Rozema uit Winsum (GN)
 • Dirk Jan Zandstra uit Drachten
 • W. Poelstra uit Hurdegaryp
 • Willy en Gerard van Til uit Niekerk (Grootegast, Groningen)
 • Titia Mulder uit Ureterp
 • klik hier (fotopagina 6)

 

 • Berend en Francis Pol uit Harlingen met een schitterende fotoreportage op www.bpol.nl

Nieuw (per 28/12/2005):

 • Grietje Andela uit ?
 • Roald Kleist uit Harlingen
 • Fam. Noordhoek uit Voorschoten
 • Jan en Geertje Sijtsma uit Emmeloord
 • D. ten Have uit ?
 • Fam. Tuinstra uit Drachten
 • Fam. Van der Molen uit Wijnjewoude
 • [sneeuwfoto's] Ruud de Beus uit Bakkeveen
 • [sneeuwfoto's] webbeheerder www.bakkeveen.nl
 • klik hier (fotopagina 7)


Wil je de foto per e-mail op origineel formaat ontvangen (ongeveer 700 kbytes), stuur dan een e-mail naar [email protected] . Vermeld om welke foto het gaat. Klik hiertoe met de rechtermuistoets op de foto en klik dan op eigenschappen. Bovenin het venster staat de naam van de foto.

Op deze pagina's foto's van de start tot aan de splitsing van de 7 (naar links) en de 10 en 15 km (naar rechts) bij letter B op de routebeschrijving.

De fotoreportage begint rond 11:30 uur. Eerst moesten alle routes nog met pijlen worden uitgezet. De sneeuw, regen en hagel is om 11:30 uur achter de rug en iedereen droogt weer langzaam op.

We volgen de route van begin tot einde; in werkelijkheid zijn we vaak tegen de stroom ingefietst om niet steeds dezelfde gezichten op de foto te krijgen.

Bij de foto: net een paar 100 meter van Dúndelle verwijderd (=de start). De sneeuwman staat bij Bolhuis Rijwielen.

Vlak voor de vaart werd de Mjûmsterwei overgestoken (had volgens de beschrijving en pijlen al iets eerder gemoeten ....). Bijna in het centrum.
Nu alweer uit het centrum en de brink gepasseerd.

Hier langs de Duerswâldmerwei: 1 van de oudste straten van Bakkeveen. Voordat de vaart werd gegraven in de 18e eeuw was hier al een zandweg naar Drenthe.

Tegenover de ingang van vakantiecentrum 't Hout het nieuwe bospad in.
Hier verdwijnt iedereen in het bos van Natuurmonumenten net naast nieuwbouwwijk "De Singels".
Voor velen een onbekend pad (zelfs voor vele inwoners van Bakkeveen) door het kreupelhout nabij woonwijk "De Singels".

 

Nog steeds het onbekende kronkelpad.
Na 2x een 4-sprong het pad dat begon met de omgevallen boom.
Zelfde pad als hierboven, maar nu vanaf de andere zijde.

Met de gehele familie op stap ....

...... en op een bankje van Natuurmonumenten op de foto.
De "Zwarte Singel" naar het asfalt fietspad. Hier staat een aantal oude bomen. Ze zouden heel wat te vertellen hebben, maar .....
De splitsing van 5 km naar links en de overige afstanden naar rechts.
De 5 km linksaf langs nog een paar oude reuzen en de Sterrenschans (niet op de foto).
Wandelaars die zojuist rechtsaf zijn gegaan.
Vlakbij het bankje waar je het fietspad verlaat en een smal pad met aan beide zijden dennen inloopt. Ook een weinig belopen pad.
Hier het smalle, begroeide pad.
Na ongeveer 300m kom je bij een open plek. Natuurmonumenten heeft het vennetje gerestaureerd. Op de achtergrond wandelaars die al een stukje verder zijn (de 7 km).
Het was even je eigen weg zoeken tussen de bomen en bladeren. Eerst moest er nog een smal slootje worden overgestoken.
Het ijs ligt nog op het water (rond 13 uur).
Wandelaars komen vanaf het smalle pad (zie een aantal foto's eerder).
Hier moest een ondiep slootje worden gekruist. Een enkeling liep enkele 10-tallen meters rechtdoor tot aan de stuw.
Na het stukje bos bedwongen te hebben nog door een droge sloot.


klik hier voor pagina 2.

 

www.bakkeveen.nl   tips, opmerkingen: mail de webmaster [email protected]                        bijgewerkt: 28-12-2005 20:29