2006
Home ] Up ]

 

2006_2
2006_3
2006_4

Kerstwandeling 2006
26 december 2006

  • [27 dec, 18:45 uur] Ook de ingezonden foto's online. Klik hier.
  • [00:29 uur] De puzzelbespreking is ook gereed. Klik hier. Nu de ingezonden foto's nog.
  • [23:08 uur] Derde serie foto's beschikbaar. Klik hier. Puzzelbespreking en foto's van deelnemers komen nog.
  • [22:36 uur] Tweede serie foto's beschikbaar. klik hier.
  • [21:53 uur] De eerste serie foto's is beschikbaar. Kijk hieronder.
  • [20:11 uur] Helaas: het wordt wat later; wij als vrijwilligers hebben zojuist ons kerstmaal achter de kiezen en niet meer helemaal alcohol vrij gaan we nu aan de slag met de foto's. Er zijn al van 5 personen foto's ontvangen: deze worden (hopelijk) ook vanavond nog geplaatst.
  • [17:12 uur] Alvast een tekstuele samenvatting. Foto's vanaf 20 uur !!

 

 
Persbericht
Het was topdrukte bij de jaarlijkse kerstwandeling op 2e kerstdag in Bakkeveen. Er passeerden maar liefst 2046 wandelaars de finish (aanvankelijk waren er 1950 geteld, maar dat bleek later een telfout te zijn); het vorige record van 2 jaar geleden stond op ruim 1500. 's Ochtends vroeg om 9:15 uur melden de eerste wandelaars zich al.

Toen men tegen 10 uur kon vertrekken waren er al 100 fanatieke wandelaars aanwezig; de meeste vroege lopers gingen voor de 15 km. Daarna was het meer de beurt aan gezinnen. Het blijkt dat zelfs de jaarlijkse familiereŁnies op 2e kerstdag tijdens de kerstwandeling van Bakkeveen gehouden worden.

De tocht voerde door de gebieden van 't Fryske Gea, Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer. Het mindervaliden pad, de zandvlakte, heide, gekapte bossen, kreupelhout met smalle paadjes en brede lanen waren onderdeel van de tocht. Als laatste kon de uitkijktoren beklommen worden; dit als onderdeel van de aan de tocht verbonden puzzel. Het aantal treden van de toren was 1 van de 15 vragen. Er kon een luchtballonvaart worden gewonnen. Voor vragen en uitslag: klik hier.

De koek en sopie was dit jaar bij het V.V.V.-kantoor, naast de warme dranken vonden de broodjes worst gretig aftrek.

Er waren 961 deelnemers aan de 5 (of 7) km, 568 gingen voor de 10 km en 517 namen de uitdaging voor de 15 km aan.

De weersomstandigheden waren bijna ideaal: in de ochtend was het 4 graden en in de namiddag was het kwik gestaag gezakt tot 2 graden. Het bleef bijna droog: af en toe een beetje motregen, maar geen wind en dat scheelde een jas. Er zijn geen blessures of andere incidenten gemeld.

 


Ingezonden foto's en mededelingen
Het gastenboek is wegens grote hoeveelheden SPAM nog steeds gesloten, dus reacties even via email; adres staat onder aan deze pagina. Alle ingezonden foto's staan op pagina 4: klik hier.
  • De prachtige reportage van Berend en Francis Pol uit Harlingen (Harns)vind je op hun eigen website: klik hier voor de 32 prachtige foto's; zo te zien de 15 km en vroege vogels).
  • De weblog van Rick Weggen uit Buitenpost: http://wandelrick.web-log.nl/wandelrick/

 

Puzzelwinnaar
De winnaar van de puzzel is bekend. De heer of mevrouw Bruinsma uit Hemrik gaat op zondagavond 1 juli mee met de jaarlijkse luchtballonvaart vanuit Bakkeveen. (klik hier voor info over voorgaande ballonvaarten).

Klik hier voor de vragen, antwoorden en toelichting (pdf-formaat) van de puzzel.


 
 
   
Nog 10 minuten voor de start: er zijn al bijna 100 wandelaars in de zaal van Dķndelle aanwezig. Dus eerst allemaal aan de koffie. De eerste wandelaars waren al om 9:15 uur aanwezig.
Bijna 10 uur: vertrek van de eerste wandelaars.
Meteen richting natuurgebied "Mandefjild", plaatselijk beter bekend als "de duinen".
Terwijl uw fotograaf eerst nog een deel van de route uit heeft moeten zetten met pijlen, keren we rond 11 uur weer terug bij de start.

Omrop Fryslan Radio wandelt ondertussen mee op de 7 km en de TV Fryslan is onderweg. De Leeuwarder Courant is al geweest en www.waldnet.nl is er bijna. Veel drukte voor de media.

Hier de inschrijving om iets na 11 uur. Het parkeerterrein (waar plaats is voor 300 auto's) is bijna vol. Daarna parkeren in de woonwijk en in de berm van de doorgaande straat.

De fanatieke wandelaars hebben elk een eigen boekje waarin de gevolgde routes worden afgestempeld. Een vrijwilligster is druk bezig met het plakken van herinneringen uit Bakkeveen in de logboekjes van de wandelaars.
De eerste route gaat over het minder validenpad van 't Fryske Gea (klik hier). De 5 km linksaf en de rest rechtsaf. Het pad voert langs de duinen.
Door de heide over het minder validen pad.
Verderop in het bos naast het heide gebied.
Onderweg spelen de kinderen in de bomen (en raken daarbij heel wat overtollige energie kwijt).
 
Vanaf ongeveer 1 km afstand (sterk ingezoomd) vanuit de heide links de uitkijktoren met daar precies achter de C2000 antennemast; rechts de "tijdelijke" mast van Vodafone.

Onderaan de foto zie je nog wandelaars van de 7 km route.

Vanaf de trapheuvel (10 en 15 km).
 
 
 
Op de achtergrond de terreinen van Staatsbosbeheer: vele hectares bomen zijn gekapt. De stammetjes en stammen incl. bovenlaag zullen nog worden verwijderd. Daarna wordt het gebied, met nieuwe alternatieve wandelpaden, weer opengesteld voor het publiek. Leuk doel voor kerstwandeling 2007 !
Gekapt perceel bomen op de voorgrond.
Langs de heuveltjes.
Thuiswedstrijd.
Doorsmalle paden.
 
Vraag 2: hoe diep is de sloot. 60, 100 of 140 cm. Goede antwoord is 100 cm. Dat is gemeten vanaf het maaiveld (en niet vanaf het dammetje of de grondrug).

De kinderen staan in de sloot opdat de ouders gemakkelijker de diepte kunnen schatten.

Dat vraag 3: de omtrek van de boom. Het juiste aantal centimeters is 435.

Goede antwoord is dus 4,4 m.

 
Allerlei manieren worden bedacht om de omtrek vast te stellen.

 

 

 

klik hier voor vervolg.

 
 

www.bakkeveen.nl   tips, opmerkingen: mail de webmaster klik hier.                         bijgewerkt: 31-12-2006 20:22