klupblad0100
Home ] Up ]

 

V.V.A. Kerstwandeling
(1 op 1 uit Klupblad januari 2000)

Op 2e kerstdag 1999 is de 24e kerstwandeling in successie gehouden. Deze wandeling wordt door het V.V.A. georganiseerd. Normaal gesproken zijn er bij de kerstwandeling tussen de 800 en 900 deelnemers. Er zijn wel eens uitschieters geweest tot 1200 deelnemers. Dit jaar had de organisatie last van een negatieve uitschieter: bijna 400 wandelaars (395). Gezien de weersomstandigheden en de weersverwachtingen toch geen ontevredenheid. 's Ochtends regende het nog lang en ook 's middags heeft een aantal wandelaars nog een paraplu nodig gehad. Het weerbericht van Piet Paulusma dat het water met bakken uit de lucht zou komen vallen heeft velen waarschijnlijk afgeschrikt.


De start was in tegenstelling tot de vorige 23 keren bij Dúndelle, omdat 't Hout dergelijke activiteiten afstoot. Hiermee is het parkeerprobleem meteen opgelost. Bij drukke wandelingen stonden de auto's voorgaande jaren langs de Duerswâldmerwei geparkeerd; de parkeerplaatsen bij Dúndelle kunnen bijna 300 auto's bergen !!

De wandelroutes waren ook dit jaar weer nieuw. De 5 km startte vanuit Dúndelle, via de duinen (blauwe route), een stukje groene route en dan de Mjumsterwei oversteken (via de kruising een paar 100 m voor de Slotleane). Vervolgens door de dichtbegroeide delen van de bossen naar het fietspad bij Ecofeen (langs de dikste boom van Bakkeveen), via de Weverswal een "slag" over camping De Wâldsang en dan via het Sterrebos en de Burmaniazuil (Poppesteen) en de Slotplaats door het centrum van Bakkeveen weer terug naar Dúndelle. De 10 km lopers hadden nog een extra lus via o.a. het oorlogsmonument bij Allardsoog. De echte lange afstandslopers hebben na De Wâldsang nog 5 km in de bossen van Natuurmonumenten gewandeld.

Maar last van het weer was er zeker. Bij de oude ijsbaan in de duinen moest een stuk door de heuvels gekluund worden, omdat de blauwe route gedeeltelijk onder water stond. Hetzelfde deed zich voor na de trapheuvel verderop in de rode route. Maar dit waren geen echte problemen. Dat echte probleem zat 'm in het overstroomde pad aan de westkant van de heide bij Allardsoog (vanaf het monument). Zondagochtend vroeg is door middel van pijlen en omleiding aangegeven; deze omleiding was ongeveer 800m lang en liep vlak achter de gebouwen van de Volkshogeschool langs. Ook op andere plaatsen waren de paden af en toe een beetje modderig, maar nergens heeft dit tot problemen geleid.

De kerstwandeling bestaat langer dan de organiserende vereniging V.V.A. Het V.V.A. is uit het V.V.V. voortgekomen. Ongeveer 15 jaar geleden werd het V.V.V. gemeentelijk / provinciaal en behield alleen een kantoor functie. Toentertijd is de Vereniging Voor Activiteiten Bakkeveen opgericht. Echte leden heeft de vereniging niet, maar wel zijn velen in Bakkeveen donateur.
Jaarlijks worden de volgende activiteiten georganiseerd:

  • avond 4 daagse wandeltochten (juni)
  • fiets 3 daagse (juli)
  • 2x braderie (in de bouwvak vakantie) en
  • kerstwandeling op 2e kerstdag.

Volgend is dus de 25e kerstwandeling; er wordt dan extra aandacht aan vertier en vermaak besteed. De organisatie denkt o.a. aan een draaiorgel; omtrent andere zaken moeten nog keuzes worden gemaakt. Ook zullen de routes volgend jaar weer langs andere minder bekende plaatsen voeren, maar de lager gelegen delen zullen opnieuw gemeden moeten worden. Ook zullen er weer anekdotes over het verleden van Bakkeveen in de route beschrijving worden opgenomen. Naast alle lof en complimenten voor de organisatie van de tocht, was er een aantal klachten omtrent de voor sommigen wat kleine letters van de route beschrijving.

Wat de organisatie teleurstelt is de altijd maar weer geringe deelname van inwoners van Bakkeveen: ze weten niet wat ze missen: de sfeer, gratis snert en medailles.

Het bestuur van het V.V.A. bestaat uit: Jan Jongstra (al 35 jaar), Grytje Doorten, Huub Bouma, Riek van den Bos, Geertje Jongstra en Jeen Bouma. Jeltje Jongstra is elk jaar vaste hulp bij de kerstwandeling.

 

www.bakkeveen.nl   tips, opmerkingen: mail de webmaster [email protected]                        bijgewerkt: 05-09-2000 19:05