verslag
Home ] Up ]

 

Hier het verslag van de kerstwandeling in woorden. De andere pagina's geven de beelden met her en der een korte toelichting.

Elke tweede kerstdag wordt in Bakkeveen een kerstwandeling georganiseerd door het V.V.A. Het V.V.A. is uit het V.V.V. voortgekomen. Het VVV werd gemeentelijk / provinciaal en hield alleen een kantoor functie. Meer dan 15 jaar geleden werd de Vereniging Voor Activiteiten Bakkeveen opgericht. Jaarlijks worden de volgende activiteiten georganiseerd:

  • avond 4 daagse wandeltochten (juni)
  • fiets 3 daagse (juli)
  • 2x braderie (in de bouwvak vakantie) en
  • kerstwandeling op 2e kerstdag.

Dit jaar werd de 24e wandeling gehouden. Volgend jaar bij de 25e wordt er extra aandacht aan vertier besteed. De organisatie denkt o.a. aan een draaiorgel; omtrent andere zaken moeten nog keuzes worden gemaakt.
Ook zullen de routes volgend jaar weer langs andere minder bekende plaatsen voeren. Ook zullen er weer
anekdotes over het verleden van Bakkeveen in de route beschrijving worden opgenomen (de letters in de beschrijving zullen wat groter worden, zodat iedereen de beschrijving goed kan lezen, want daar waren nog enkele klachten over).

De 1e keer dat de kerstwandeling werd georganiseerd (1974), ontstond er bij de organisatie meteen paniek. er was toen een opkomst van maar liefst 1200 wandelaars; hierdoor meteen een groot tekort aan snert. Ook vele medailles moesten worden nagestuurd. Een "pens werk".

Deze keer had de organisatie voor het tweede achtereenvolgende jaar met slecht weer te kampen. Hierdoor, en door de slechte weersverwachting (maar het noodweer met 10-tallen doden ging net ten zuiden van ons land langs) was er ditmaal een negatieve uitschieter in het aantal deelnemers. Normaal 800 tot 900, nu maar 395. Maar achteraf mocht de organisatie niet klagen. 's Ochtends om 10 uur regende het nog en ook 's middags zijn er een paar buien geweest. 's Ochtends vroeg is de route van de 10 en 15 km bij de heide van Allardsoog nog omgelegd (en met pijlen aangegeven), omdat er een pad door overstroming onbegaanbaar was geworden.

Dit jaar was er zelfs een wandelaar(ster) bij uit Canada !! Wat ook opvalt is dat het aantal wandelaars uit Bakkeveen elk jaar tegenvalt. Velen weten niet wat ze missen: de sfeer, snert en de medailles.

Dit jaar werd voor het eerst de kerstwandeling vanuit Dúndelle georganiseerd. 't Hout stoot dergelijke activiteiten af. Bij 't Hout ontstonden in het verleden vaak problemen met het parkeren van de auto's. Bij Dúndelle is er parkeergelegenheid in overvloed.

Vele wandelaars gaven complimenten aan de organisatie over de routes en de opgenomen anekdotes. Waar de organisatie problemen mee heeft, zijn wandelaars die zich niet afmelden (dus geen snert en geen medaille). Vorig jaar mistten er 3. Hier zat men behoorlijk "over in de rats". Maar uiteindelijk is ook toen alles nog goed gekomen.

Volgend jaar 26 december voor de 25ste maal kerstwandeling Bakkeveen. Met vele extra's.

Blijf letten op deze website.

(vanaf dit voorjaar ook veel informatie over de Simmer2000 activiteiten op "bakkeveen.nl").

 

www.bakkeveen.nl   tips, opmerkingen: mail de webmaster [email protected]                        bijgewerkt: 05-09-2000 19:04