oud_en_nieuw
Home ] Up ]

 

2006_2007
2005_2006
2004_2005
2000_2001
1999_vuurwerk

Millenniumfeest

Het millennium feest in Bakkeveen zit er weer op. Voor een impressie : klik op de links hiernaast.

Het programma bestond uit de volgende onderdelen:

 • Oudejaars theater
 • Oudejaarborrelen
 • Feesten in de voormalige garage van Veenstra
 • Anneke Douma
 • Vuurwerk op De Brink

Van het jeugdtheater, de karaoke en oude jaarsborrelen zijn helaas geen foto's beschikbaar. Van alle andere activiteiten en versieringen wel.

Hier de pagina's met een impressie van het millenniumfeest:

 • verslag: staat hieronder
 • versiering over de vaart: klik hier
 • carbidschieten: klik hier
 • vuurwerk in de nacht: klik hier
 • vuurtje stoken: klik hier
 • nachtelijk feest: klik hier
 • kinderen tijdens het feest: klik hier
 • Douwsma als zanger: klik hier
 • Nog enkele bekenden: klik hier

Ondanks de late afgifte van de vergunning, is de oudejaarscommissie er in geslaagd een goed en attractief programma te bieden. Ze hebben eer van hun vele werk: er is weinig vernield en veel, heel veel feest gevierd in de zalen van het voormalige mechanisatie bedrijf van Veenstra.

 

Dit jaar (1999-2000) is de aldjiersploeg erin geslaagd nog mooiere verlichting over de vaart (en Duerswâldmerwei) te plaatsen. 's Avonds tot een uur of 11 is het een schitterend gezicht voor bewoners en passanten en ook 's ochtends tussen 7 en 8:30 uur.

Millennium wisseling Bakkeveen
(1 op 1 uit het Klupblad van 5 januari)

 

Bakkeveen heeft een zeer feestelijke jaar-, eeuw- en millennium wisseling gehad.
Millennium-problemen waren er nauwelijks tot niet. De computer van de provider van www.bakkeveen.nl blijkt het jaartal 100 te geven in plaats van 00. Ook was bellen met Libertel vanuit Bakkeveen ongeveer twee uren lang zeer moeizaam (waarschijnlijk overbelasting). Inkomende gesprekken bleken wel mogelijk te zijn. Hiermee kon aan alle werkers die die nacht stand-by moesten staan, worden gemeld dat er geen serieuze problemen op "het werk" waren. Alleen vlak voor de wende bleek dat Kopak het nieuwe millennium niet heeft gehaald. In 2000 wordt er begonnen met Poimar.

Dat alles in Bakkeveen zo goed is gegaan zal waarschijnlijk te danken zijn aan het vroegtijdig verjagen van de boze geesten. Dagenlang hebben jongeren met knallende carbidbussen (een plaatselijke sponsor ??) op het grasveld achter de gymzaal gepoogd alle boze geesten te verjagen. Dit blijkt dus redelijk goed gelukt te zijn.

De oudejaarscommissie heeft deze jaarwisseling alles "uit de kast" gehaald. Vele weken hebben we kunnen genieten van de mooie, sfeervolle verlichting over de vaart en dit jaar ook 2 lichtbogen over de Duerswâldmerwei. Ook de kerstboom was millenniumproof. Zelfs de kracht van 10 jongeren die de boom tijdens nieuwjaarsnacht wilden verplaatsen naar de brandstapel, slaagden daar niet in. Wel misten er af en toe een paar lampjes, maar de meeste daders daarvan zijn/hebben bekend.

De oudejaarscommissie heeft een goede slag geslagen door de voormalige gebouwen van garage Veenstra te gebruiken voor het feest. Probleem was dat de gemeente zeer laat afkwam met de vergunning, zodat er op het laatste moment nog van alles geregeld moest worden. Positief was echter dat de gemeente met een subsidie van F 2500,-- over de brug kwam. In totaal, samen met de inkomsten uit de lijsten-actie door het dorp, leverde dit ruim F 5000,-- budget op. Maar de kosten waren ook niet mals: jeugdtheater, kareokee, disco, gehuurde feestverlichting en dan natuurlijk het vuurwerk.

Het jeugdtheater ("quatch" uit Wijnjewoude) werd op 31 december van 16 tot 17 uur gehouden. Het was een meespeeltheater: de kinderen moesten zelf een groot deel van de rollen vervullen en de draad van het toneelstuk tot een goed einde brengen. Het stuk heette "Kapiteins Drakensteins woelige zeebelevenissen". Het verhaal kwam erop neer dat de kapitein een fles vond met een boodschap erin. Een prinses op een onbewoond eiland, met veel gouden en zilveren munten, moest worden gered. De kapitein (en de kinderen) beleven dan allerlei avonturen om de prinses op te sporen. Uiteindelijk lukt het niet. Er waren ongeveer 70 kinderen en 20 ouders op dit meespeeltoneel afgekomen. Het volgende uur konden de kinderen aan Kareokee deelnemen. Liedjes van Guus Meeuwis, Marco Borsato, Kinderen voor Kinderen, etc. werden door de kinderen uit volle borst meegezongen.

In het kroegdeel van de feestruimtes trad al om iets na zeven uur een vermeend millennium probleempje op: het licht viel uit. Na onderzoek van deskundigen werd uiteindelijk vastgesteld dat het probleem meeviel: slechts kortsluiting onder de bar.

Het vuurwerk was dit jaar van goede kwaliteit (en ook kwantiteit, want het duurde bijna een half uur). Veelvuldig was het aaaaaah van het publiek te horen; ook kwam er vaak tussentijds applaus. Er waren veel meer belangstellenden dan voorgaande jaarwisselingen. De letterlijke klapper kwam van een lint van een aantal aan elkaar geknoopte honderdduizend klappers. Direct na het vuurwerk werd het lint uitgerold. Het was een oorverdovend lawaai. Bijna iedereen stond met de vingers in de oren. Het vuurtje wat daarna van een bankstel en een paar kerstbomen door pubers werd gestookt, mag geen naam hebben. Overigens is er deze jaarwisseling weinig vernield.

De menigte spoedde zich daarna naar de feestgebouwen. Tot aan 6 uur is het er druk geweest, met als dj Jannes van der Veer.
De volgende ochtend heeft een schoonmaak ploeg het centrum weer schoongeveegd, zodat de eerste zonnestralen van het nieuwe millennium ongestoord de straat weer konden beschijnen.

's Middags rond 5 uur komen de eerste bezoekers voor de nieuwjaarsparty. Sommigen hadden de kater nog bij zich. Anneke Douma was als artiest gecontracteerd. Misschien is ze even van de entourage geschrokken (een loods i.p.v. een keurig café), maar dat duurde zeker niet lang. Zo gezellig als in Bakkeveen had ze het volgens haar zelf niet vaak meegemaakt. In 3 optredens heeft ze bijna alle aanwezigen zover gekregen dat ze meededen aan de polonaise's en werd er flink meegedeind en gezongen.
De jongste kinderen stonden met Anneke in de kring en zongen en klapten uit volle borst het "woonschip' en de "bonke" mee.

Vriend Douwe Douwsma overvleugelde Anneke helemaal in een duet (wat kan die man acteren en zingen !!). Zelfs de meest verknochte drinkers uit de kroeg, kwamen naar de feestzaal. In de pauzes en na afloop van het optreden van Anneke hield Aljo van Leeuwen met de accordeon de stemming er goed in. Luc Smid besloot als dj de avond. 

Navraag bij de oudejaarscommissie leerde dat de winnaars van de versiering zijn:
1:fam. Welvering Mandewijk; 2 fam. Roelsma Weverswal; 3 fam. Van Gorkum Kleasterkamp.

De oudejaarscommissie bestond uit: Roy Witte, Nicolaas van der Veer (en Jannes van der Veer), Jelly Hoekstra, Roelie van der Veer, daarnaast nog vele vrijwilligers en vanuit de horeca Suardes Douwsma en Evert Wilstra.

 

www.bakkeveen.nl   tips, opmerkingen: mail de webmaster klik hier.                         bijgewerkt: 28-07-2007 17:05