rollen_2
Home ] Up ]

 

Lopers voor Rollers

Ontmoetingsdag voor rolstoelers in Bakkeveen
19 augustus 2005

[23 augustus 2005: nieuwe tekst en foto's toegevoegd; lees hieronder de cursieve tekst]

De startlocatie voor de "rol"-wandeling door de natuur was dit jaar Nieuw-Allardsoog: helemaal aan de oostkant van Bakkeveen. Ook dit jaar zijn er weer een kleine 20 deelnemers; de vrijwilligers meegeteld in totaal 50 personen. De meeste deelnemers kwamen uit Bakkeveen en omgeving, maar er was ook een deelnemer helemaal uit Apeldoorn. Een vrijwilliger van hulpmiddelen centrum Friesland B.V. hoefde niet in actie te komen (behalve banden oppompen: achterstallig onderhoud bij de rollers).

De start van de tocht door het natuurgebied van 't Fryske Gea was gepland om 14 uur. Het was toen nog prachtig wandelweer en eigenlijk geen wolkje aan de lucht. Toen de 2 groepen op de heide waren kwam er snel zware bewolking opzetten (ongeveer 3 kwartier na het begin). Er werd besloten een groot deel van de route af te snijden. De plaggenhut werd niet bereikt; deze zou toch te klein zijn voor iedereen om in te schuilen. Ook de "Kuil der Gerechtigheid" bleef links liggen. De wandeling ging rechtstreeks richting schaapskooi: de pleisterplaats onderweg. Ko Maring van 't Fryske Gea heeft nog een korte demonstratie schapendrijven gegeven, maar toen begon het erg hard te waaien en de lucht onheilspellend zodat toevlucht in de schaapskooi werd gezocht. De uiteindelijke bui heeft maar een kwartiertje geduurd, maar al met al heeft men bijna een uur in de schaapskooi doorgebracht, wat natuurlijk ook z'n charmes had.

Juist op deze vrijdagmiddag lopen Edwin en Tea Bakker (http://www.erbakker.nl/wandelsite) op het Hannekemaaiersroute langs de plaggenhut. Deze hut werd op dat moment bewoond voor “lopers voor rollers”. Doordat er een onweersbui aankwam zijn de “rollers” helaas niet helemaal aan de plaggenhut toegekomen. Beide wandelaars hebben foto's gemaakt van de voorbereiding; deze foto's (4) staan hieronder.

Velen opperden al dat deze tocht volgend jaar (2006) nog eens herhaald moet worden, maar dan met goed weer. Hieronder een foto-impressie (foto's zijn van Michiel de Vegt).

Voorbereidingen bij de plaggenhut voor de komst van de rolstoelers.

Foto: Edwin en Tea Bakker

De 3 bewoonsters (van links naar rechts de dames Roelsma, Nijboer en Van der Schaaf).

Foto: Edwin en Tea Bakker

Foto: Edwin en Tea Bakker
De hulp haalt het wasgoed van de waslijn als de onweersbui snel naderbij komt.

Foto: Edwin en Tea Bakker

Ontvangst voormalige volkshogeschool, nu Nieuw-Allardsoog, met koffie/thee met cake.
Uitleg route en wat er verder op het programma staat.
Ergens op de heide uitleg door mensen van ’ t Fryske Gea wat er zoal groeit en bloeit.

Gidsen: Johan Naber en Arjen de Boer.

Enkele dames in klederdracht hadden hun stekje ingericht in en nabij de plaggenhut (zie foto's hierboven). Ze zijn door het naderende slechte weer eerder teruggeroepen; hier poseren ze nog even langs de ingekorte route.

 

 

Deze foto geeft aan dat ondanks het slechte weer het toch zeer gezellig kan zijn tijdens de koffietafel na afloop van de tocht.

 

2004: deze tocht had als startpunt Dúndelle. 20 deelnemers en geen problemen met het weer (alleen de half uur vertraagde start vanwege een bui).

 

De aankondiging van 2003:

Vrijdag 22 augustus 2003 van 13 tot 17 uur. Startpunt is de prachtige locatie "De Slotplaats". De rolstoelwandeling zelf vindt plaats onder leiding van een gids van Natuurmonumenten. De kosten bedragen € 10,-- pp. Hierin is inbegrepen koffie/thee met koek, broodmaaltijd met soep vooraf.

Er zijn eventueel vrijwilligers beschikbaar om de rolstoelers op de lastiger gedeelten van de paden te helpen. Overigens zal Natuurmonumenten de paden kort van te voren nog gaan vlakken.

Aanmelden kan nog steeds bij: mevr. Huub Bouma, Greate Kamp 19, 9243 JE  Bakkeveen tel. 0516 - 541430

Op 30 augustus 2002 is voor de 1e keer "Lopers voor Rollers" georganiseerd in Bakkeveen. Het was een middag waarin met mensen die in een rolstoel zitten wordt gewandeld door de bossen van Bakkeveen. 

De wandeling begon bij "De Stripe" en ging naar de Freulevijver. Vervolgens naar het kerkje van Duurswoude en dan weer naar De Stripe. Een boswachter van Staatsbosbeheer heeft onderweg uitleg gegeven over het Oude bos en de Freulevijver.

Er hebben aan deze aflevering 23 rolstoelers "meegerold". Er waren 30 begeleiders, waarvan 18 vrijwilligers uit Bakkeveen. Ruim 20 sponsors uit Bakkeveen en omgeving hebben ervoor gezorgd dat alle consumpties gratis waren.

 

Foto's: Willem Dolstra

Al deze foto's zijn gescand, waardoor de kwaliteit te wensen overlaat.

 

www.bakkeveen.nl   tips, opmerkingen: mail de webmaster klik hier.                         bijgewerkt: 03-06-2007 15:22