ballonvaren
Home ] Up ]

 

tocht1
tocht2
tocht3
tocht4
tocht5
tocht6
w_woude

Simmer 2000

Ballonvaren

zondag 16 juli

Deze pagina is mede mogelijk gemaakt door:

Recreatiecentrum De Waldsang
Foarwurkerwei 2, 9243 JZ  Bakkeveen
tel. (0516) 54 12 55    fax.(0516) 54 10 49
e-mail   [email protected]  website:klik hier


Cafe De Brink      "krekt efkes oars"
Weverswal 5, 9243 JL  Bakkeveen
tel. 0516-541388
     website: klik hier
e-mail: mailto:[email protected]

Ook op deze zondagavond 16 juli is het nog steeds herfstachtig weer. Maar tot nu toe zijn alle activiteiten in Bakkeveen, ondanks de droeve weersomstandigheden, doorgegaan. Ook het ballonvaren heeft plaatsgevonden. Het was ongeveer 14 graden, geheel bewolkt en af en toe wat (mot)-regen.

Om 19:30 werd Haven-ballonsport verwacht en inderdaad ze waren precies op tijd bij Cafe De Brink. Besloten was op te stijgen vanaf het sportveld van recreatie centrum De Waldsang. Alternatieven waren eigenlijk ook niet voorhanden: de weilanden waren veelal drassig en het gras lang, omdat de boeren een tijdje niet hebben kunnen maaien. Maar het zat ook mee: een noordwestenwind. Hierdoor werd over (of vlak langs) het centrum van Bakkeveen gevaren.

Er waren 42 aanmeldingen van passagiers. Hiervan waren er 4 die gratis meegingen: 1  als winnaar van de jaarlijkse Klupblad puzzel en 3 als eerste prijs winnaars bij de verloting van het stratenvolleybal van 14 juli. Tijdens de voorbereidingen meldden zich nog 3 reizigers aan, zodat we op het totaal van 45 passagiers zijn gekomen. Alles is goed verlopen. Ook bij de landing geen schaafplekje of zoiets.

Het verdere verslag van de ballonvaart is te vinden in de toelichting bij de foto's (de foto's staan in chronologische volgorde). Als er mensen zijn die betere, mooiere, andere foto's hebben, dan willen we die ook graag op deze site plaatsen. Vooral als ze betrekking op Bakkeveen en omgeving hebben. Stuur een mailtje naar mailto:[email protected] . We hebben niet alle foto's geplaatst: sommige waren net iets te privee: deze worden aan de betrokkenen ge-emaild.
(op 18 juli zijn de pagina tocht5 en tocht6 toegevoegd met foto's van Willem Dolstra).

Nu al is uit de reacties duidelijk geworden: we gaan volgend jaar weer een dergelijk evenement organiseren. Hou deze site komend voorjaar in de gaten (of lees in het Klupblad). In buur-dorpen zoals Wijnjewoude en De Wilp wordt ook elk jaar een ballonvaart georganiseerd.
Bij de link "buren" vind je nog een impressie van de ballonvaart van Wijnjewoude 16 juni 2000.

Iets na 8 uur: alle 45 passagiers krijgen instructie van de hoofdpiloot (Pier Haven). Hoe te gedragen bij de landing en vooral nooit uitstappen als de piloot daartoe geen opdracht geeft (want door het verminderde gewicht schiet de ballon snel omhoog). Pier Haven is net niet te zien in het middelpunt van de kring. instructie.jpg (15280 bytes) Al ver voor 7 uur was het eerste publiek op het sportveld van De Waldsang. Veel te vroeg natuurlijk. Pas tegen kwart voor 8, volgens afspraak, kwamen de 3 bestelbussen met aanhangwagens het terrein oprijden.publiek_1.jpg (14076 bytes)

Het is 20:10 uur. Zeer veel publiek aanwezig. De 9 man sterke ploeg van firma Haven heeft de ballon uitgerold en alles ligt klaar voor het vullen van de ballonnen. Links op de foto de grootste mand waar maximaal 28 personen in kunnen.publiek_2.jpg (14639 bytes)
De drie ballonnen (twee gele en 1 zwarte) liggen nog plat op het terrein. Op de achtergrond zijn nog net een aantal kampeerveldjes te zien met tenten.publiek_3.jpg (14329 bytes)
De zwarte (donker blauwe) ballon wordt eerst gevuld met lucht door een ventilator. voorbereiding_1.jpg (15650 bytes)
Daarna beginnen de beide gele ballons ook te golven. De passagiers helpen mee; een aantal van hen moet alvast in de bakjes plaatsnemen om voor voldoende "ballast" te zorgen.voorbereiding_2.jpg (13162 bytes)

20:33 uur Alle 3 ballonnen zijn op deze foto te zien. De ventilatoren hebben hun werk gedaan en de branders worden nu gebruikt om de ballon verder te laten oprichten.voorbereiding_3.jpg (15343 bytes)
De kleinste ballon is als eerste klaar voor vertrek om 20:38 uur. bijna_vertrek_1.jpg (14944 bytes)
 

www.bakkeveen.nl   tips, opmerkingen: mail de webmaster [email protected]                        bijgewerkt: 31-07-2003 20:38