spikerfestival
Home ] Up ]

 

Byspikerdei 2007
13 mei 2007

Meer als 50 kinderen zijn dit jaar weer muzikaal "bijgespijkerd" op de Byspikerdei 2007 die gehouden werd op zondag 13 mei 2007 in de Geref. kerk "De Mande" in Bakkeveen. De Stichting Culturele Activiteiten Opsterland heeft de Byspikerdei in het leven geroepen met de achterliggende gedachte: De jeugd heeft de toekomst! Op deze manier willen wij als stichting graag aandacht geven aan de ontwikkeling van onze jongste muzikanten. De Byspikerdei wordt mede mogelijk gemaakt door Keunstwurk.

Europa
Dirigent Menno Haantjes heeft de kinderen mee op reis genomen naar verschillende Europese landen. Ieder land heeft zijn eigen muzikale geschiedenis en stijlkenmerken. De muziekstukken die op deze dag ingestudeerd zijn kwamen uiteraard ook uit verschillende landen. Op de Byspikerdei waren een ook aantal Europese gasten aanwezig, waaronder Anton en zijn vrouw aus Tirol, twee Spaanse señorita's, een ritmische Griek, een Zwitsers meisje en een monsieur uit La France.

Onregelmatige maatsoorten
Tijdens de Byspikerdei was er ook speciaal aandacht voor onregelmatige maatsoorten. De kinderen hebben ritmische klapoefeningen gedaan en hebben ook met het aantal lettergrepen in hun namen ritmes ingestudeerd. Daarnaast was er een optreden van "Stick Around". "Stick Around", een slagwerkensemble uit Marum onder leiding van Ate Veenstra, bracht een spetterende drumshow ten gehore op heel bijzondere instrumenten, waaronder bezems en afvalcontainers.

Galaconcert
De middag werd door alle byspikerkinderen afgesloten met een galaconcert voor familie, vrienden en andere belangstellenden. Alle aanwezige moeders werden tijdens het concert extra in het zonnetje gezet. Ze werden toegezongen door de byspikerkinderen met een Moederdaglied. Het Moederdaglied werd door Menno Haantjes speciaal geschreven voor deze Byspikerdei. Het applaus en de staande ovatie na het concert waren geweldig!

Gezellige dag!
Na afloop van de Byspikerdei kregen alle kinderen een oorkonde voor hun deelname aan de Byspikerdei 2007. De organisatie wil alle kinderen bedanken voor de deelname en de gezellige dag! We hopen dat jullie ook volgend jaar weer van de partij zijn. Jullie krijgen volgend jaar weer een uitnodiging van ons per brief.

Voor meer foto's van de Byspikerdei kun je een kijkje nemen op www.goudenspikerfestival.nl

 

 
 
 
 
 

 

 

MIDWINTERCONCERT 2007

Challenging Brass
Brassband De Spijkerpakkenband houdt op 27 januari aanstaande haar jaarlijkse Midwinterconcert. Thema van dit jaar is Challenging Brass, ofwel: uitdagend koper. Want dat is brassmuziek: uitdagend, levendig, anders en toch herkenbaar!

Peter Sijbenga
Peter Sijbenga en de Spijkerpakkenband hebben dit jaar meerdere keren, o.a. met Piter Wilkens, gezamenlijk opgetreden. Peter Sijbenga is een multi-instrumentalist die met groepen als It Dockumer Lokaeltsje, Deinum en Sex Ettek in de jaren tachtig en negentig in de voorhoede van de Friese popmuziek staat. Vanaf midden jaren negentig maakt hij de muziek voor theaterproducties van Tryater, waar hij onder andere muziek van de voorstellingen 'Kening Lear', 'Hamlet', 'Pak 'm Stanzi' en de kleutervoorstelling 'It húske dat ferhuze' verzorgde . Verder is hij de vaste begeleider van Rients Gratama.

De Spijkerpakkenband
De Spijkerpakkenband, onder leiding van dirigent Thijs Oud, is een veelzijdige brassband die musiceren op hoog niveau combineert met het plezier die de muziek hen brengt. Dat hoor je niet alleen…nee, dat zie je ook! Naast deelname aan de Nederlandse Kampioenschappen en andere concoursen, organiseren ze zelf jaarlijks meerdere concerten.

Voorverkoop
De kaarten kosten € 5,- per persoon. U kunt alvast uw kaarten reserveren door een e-mail te sturen naar: [email protected] o.v.v. Challenging Brass. Uw kaartjes liggen dan klaar bij de kassa. Mis het niet, verzeker u van een plaatsje in de zaal en reserveer vandaag nog!

Datum: Zaterdag 27 januari 2007
Aanvang: 20.00 uur
Locatie: Geref. Kerk, Mounestrjitte 12 te Ureterp
Kosten: € 5,- p.p.10 jaar Gouden Spiker Festival Bakkeveen
(22 + 23 april 2005)
vervolg: za 21 en zo 22 mei

Voor uitslagen: klik hier (www.spijkerpakkenband.com)
Foto-impressie: hieronder.

Beste dorpsgenoten,

Alweer voor de tiende keer het Gouden Spiker Festival in ons dorp! Deze keer met een record aantal deelnemende verenigingen, 44 in totaal, omgerekend zo'n 1500 muzikanten. Het festival is in de loop der jaren uitgegroeid tot het grootste vrije muziek festival voor blaasmuziek in ons land.

Ook voor deze editie van het festival is het weer geluk om voor iedere afdeling een nieuw verplicht te laten componeren. Het wordt door de deelnemende orkesten bijzonder op prijs gesteld om een muziekstuk te spelen, wat nog nooit eerder uitgevoerd is. Dit is mogelijk gemaakt dankzij de sponsoring door Gobelin Music Publications en de welwillende componisten. (de kosten hiervan bedragen minimaal € 15.000.-, om u enig idee te geven…)

Het festival is ingedeeld in twee weekenden, 22 en 23 april (brassbands) en 21 mei (fanfares). Op 22 mei wordt voor de 3e keer de Byspikerdei georganiseerd, een jeugdclinic voor muzikanten tot 14 jaar. De hele dag staat in het teken van samen muziek maken met als afsluiter een concert vanaf 16.00 uur, u bent van harte welkom om de kunsten van de jeugd te komen beluisteren! (Toegang is gratis)

Om dit lustrum van extra luisterplezier te voorzien is er op zaterdagavond 23 april vanaf ca. 21.00 uur een mini galaconcert van top brassband De Bazuin uit Oenkerk. Als je van muziek houdt, dan mag je dit concert echt niet missen! De Bazuin is niet alleen bekend in Nederland maar is ook ver daarbuiten een graag gezien en gehoord orkest en behoort tot de top drie van Nederland.

Tijdens het fanfareweekend geeft de Friese Jeugd Fanfare een mini galaconcert. Het orkest bestaat uit vijftig jonge muzikanten (De leeftijd van de muzikanten is van 15 tot 25 jaar.) en staat onder leiding van Siede Sipke van der Ploeg. Datum 21 mei, aanvang ca. 21.00 uur.

Ook dit festival is mede mogelijk gemaakt door vele adverteerders, bokaalsponsors en andere instanties waaronder de Provincie Fryslân. De Gouden Spiker bokalen worden ook dit jaar weer uitgereikt door de heer Klaas de Boer, wethouder van cultuur van Gemeente Opsterland en de heer Frans Kuipers, 2e voorzitter Provinciale Staten van Fryslân.

Tot slot, de entree is slecht € 5,- per persoon per dagdeel (hele dag of 's avonds). Wij heten u van harte welkom en zien u graag in de "de Mande". Wij hopen dat u ons eerste lustrum met ons mee viert!

Met vriendelijke groet, Germ Nicolaï
(voozitter Stichting Culturele Activiteiten Opsterland)

Hieronder een foto-impressie van vrijdagavond en zaterdag (22 resp 23 april).

Vele bekers wachten op de winnaars.
 
Overzicht vrijdagavond in de geref. kerk
 
Vanuit de tent op weg naar deinspeelruimte enkele 100'en meters verderop.
Een stukje lopen naar de inspeelruimte.
Inspelen in de NH-kerk.
Even buiten de kerk wachten, omdat een ander korps binnen nog aan het inspelen is.
Ter afsluiting op zaterdagavond als toegift een galaconcert alvorens de prijsuitreiking plaatsvond.
   
 

www.bakkeveen.nl   tips, opmerkingen: mail de webmaster klik hier.                         bijgewerkt: 15-05-2007 21:17