Hannekemaaiers oproep
Home ] Up ]

 

2007_dag1
2005_Hannekemaaiers
2003_start
Oude beeltenissen van werkende Hannekemaaiers.

Een 3 daagse wandeltocht van 95 km (met 2 overnachtingen) door de natuur van noord Nederland. Datum: 19 t/m 21 mei 2005 (de week na Pinksteren). Finish is in Bakkeveen.

Na de primeur van 2003 nu voor de 2e maal in de historie de lange afstandswandelroute van 95 km langs de historische routes van de Hannekemaaiers en Kiepkerels (marskramers).

De route volgt grotendeels paden zoals ruim 200 jaar geleden nog door de Duitse Hannekemaaiers en kiepkerels jaarlijks werden afgelegd. In zowel de start- als finishplaats staat een monument ter nagedachtenis van omgekomen Hannekemaaiers in de 18e eeuw.

  • Start: Neurhede (slechts 2 km over de grens in Duitsland, vlakbij Bourtange).
  • Eindpunt: Poepekrús in Bakkeveen (5 km vanaf het 3 provinciënpunt van Groningen, Friesland en Drente). 

De Hannekemaaiers commissie bestaande uit Jelly Hoekstra, Tiny van der Velde, Evert Wilstra en Willem Dolstra is er in geslaagd een prachtige alternatieve route uit te zetten. Evenals de vorige editie twee jaar geleden vindt de start plaats bij het herdenkingsmonument "Dodte man" in Neurhede, een plaatsje een paar kilometer over de Duitse grens bij de historische vestingplaats Bourtange. De wandeltocht van in totaal 95 kilometer eindigt op de eerste dag (donderdag 19 mei) bij recreatiecentrum Hunzedal in Gasselternijveen. De tweede dag, vrijdag 20 mei, voert de deelnemers door de prachtige natuur van de boswachterij Gieten naar de tweede overnachtingplaats op het recreatiepark Witter Zomer in Assen. Ook de derde etappe, op de slotdag van de wandeltocht belooft bijzonder interessant te worden. Het gevangenisdorp Veenhuizen is in zijn geheel in de route opgenomen. Het laatste gedeelte van de tocht gaat vanaf het drie provinciën punt op het Allardsoog over de enigste origineel bewaard gebleven holle wegen die in het verleden ook door de Hannekemaaiers zijn gebruikt. Het Poepekrús aan de Dúerswâldmerwei in Bakkeveen is het einddoel van de wandeltocht.

Voor de wandelaars zijn er verschillende opties. De deelnemers worden in de vroege morgen van de eerste dag met een bus vervoerd van Bakkeveen naar de startplaats. Naast de mogelijkheid van een tocht met volledig verzorgde overnachting kan er gebruik worden gemaakt van een tententerrein. Maar ook deelnemers die aan het eind van elke dag weer naar huis gaan zijn van harte welkom. In verband met de beschikbare overnachting faciliteiten is er slechts beperkte deelname mogelijk. Informatie en opgave bij Jelly Hoekstra tel.0516- 541836.

 

Het project (2003)
Op zoek naar informatie over de geschiedenis van de Hannekemaaiers kwam Eddy Korpel de regiocoördinator van de lange afstand wandelvereniging Te Voet toevallig op de website van Bakkeveen terecht.
Het was het begin van een intensieve samenwerking aan een historisch project.
Kort samengesteld bestaat het project uit drie delen.:
1: Het renoveren van het Poepekrús aan de Duerswâldmerwei te Bakkeveen. Hier is reeds een begin meegemaakt. De gemeente Opsterland heeft subsidie beschikbaar gesteld. Dit kruis herinnert aan een volgens de overlevering hier ter plaatse
vermoorde en beroofde Poep, de vroegere aanduiding van een Duitse gastarbeider.
2: Het uitzetten en in kaart brengen van een lange afstandwandelroute in het spoor van de Hannekemaaiers.
3: Het verzorgen van een driedaags opening wandelevenement met de start op hemelvaartsdag 29 mei 2003 in Neurhede, een plaatsje een paar kilometer over de grens bij Bourtange.
Voor de goede orde, Te voet verzorgt de routekaart, de beide andere evenementen vallen onder de verantwoording van de commissie in Bakkeveen.

Foto rechts: het monument "Dodte Man" in Neurheide, Duitsland.

IN HET SPOOR VAN DE HANNEKEMAAIERS (geschiedenis)

Er bestaan monumenten die indrukwekkender zijn. Toch verdient het Poepekrús meer aandacht dan het nu krijgt. Dit eenvoudig monument van stenen herinnert ons aan de brute moord op een van Nederlands eerste gastarbeiders, de Hannekemaaiers. Van 1600 tot 1900 kwamen deze arme ongeschoolde arbeiders vanuit Duitsland de grens over, vaak met hun zeis over hun schouder, om in het rijke Nederland hun kostje bij elkaar te scharrelen. Ze bleven hier een maand of drie en velen verdienden in die tijd behoorlijk wat geld met grasmaaien. 

Want de Gouden Eeuw was niet voor iedereen een gouden tijd: ons buurland Duitsland werd geteisterd door oorlog, overbevolking en armoede. Hannekemaaiers en andere Poepen (vaklui) hebben in het noorden van ons land hun sporen achtergelaten; verscheidene families met Duitse achternamen stammen van hen af. Poiesz en Dreesmann zijn daar voorbeelden van. Geslaagde ondernemersfamilies, met voorvaders die, evenals de latere gastarbeiders, weinig tot geen respect kregen!

 

www.bakkeveen.nl   tips, opmerkingen: mail de webmaster klik hier.                         bijgewerkt: 28-07-2007 18:23