2003_route
Home ] Up ]

 

3 daagse wandeltocht 

"In het spoor van de Hannekemaaiers"

de route

Let op: de route van 2005 wijkt deels af van die in 2003 !

In het Hemelvaartweekend 2003 zal er een primeur plaatsvinden: de opening van een nieuwe lange afstandswandelroutes langs de historische routes van de Hannekemaaiers.

Ook deze pagina zal regelmatig worden bijgewerkt als er meer gegevens bekend worden.

De route (zie de groene lijn op onderstaande kaart; deze lijn geeft bij benadering de route aan).

eerste dag: 35 km (Hemelvaartsdag, donderdag 29 mei 2003)
De wandeltocht gaat over grotendeels onverharde wegen en volgt zoveel mogelijk de voetsporen van de vroegere Hannekemaaiers en Kiepkerels. De start vindt plaats op het terrein van Gasthof Hussman in Neurhede in Duitsland. Daar is ook een gedenksteen voor de Dodte man; een eerste blijvende herinnering aan onze illustere voorgangers.
Na enkele kilometers wordt de grens gepasseerd en gaat de tocht door historische vestingstad Bourtange: een monument uit een rijk verleden.
In het ruime en vroeger zo moeilijk toegankelijke landschap rondom de VeenkoloniŽn heeft de wandelaar ruimschoots de tijd om na te denken over de moeilijkheden en ontberingen die hun voorgangers hier hebben moeten doorstaan. Misschien loopt u wel op een voetstap van een Brenninkmeijer, een Poiesz, van Vroom en Dreesman of van Fischer, waarvan een van zijn nazaten aan de tocht zal deelnemen.

Er worden overnachtingsmogelijkheden gecreŽerd in de omgeving van Gasselternijveen.

Tweede dag: 30 km (vrijdag 30 mei 2003)
De 2e dag worden de VeenkoloniŽn verlaten en gaat de tocht over de Hondsrug en ten Noorden van Assen naar Tynaarlo. In Tynaarlo kan worden overnacht.

Derde dag: 30 km (zaterdag 31 mei 2003)
De 3e (en laatste dag) gaat de tocht door de pittoreske omgeving van Norg. Via de Eener-Schans komt het eindpunt Bakkeveen in zicht. Het is de bedoeling dat de wandelaars zich voor een laatste rustpunt verzamelen voor een koffiepauze in het Nivon natuurvriendenhuis te Allardsoog (op ongeveer 6 km voor de finish). In verband met een feestelijke inhaal zullen zoveel mogelijk deelnemers tegelijk in Bakkeveen aankomen. 
Het laatste gedeelte van de wandeltocht gaat door het natuurlandschap tussen Allardsoog en Bakkeveen (klik hier). Een bezienswaardigheid in deze omgeving is de landweer, een verdedigingslinie uit de middeleeuwen op de grens van Drenthe en Friesland. Daarnaast zijn er een aantal grafheuvels uit de tijd van het Standbeker volk, en een aantal karrensporen, ook wel holle wegen genoemd te bewonderen.
Op de heide grazen schapen en de Schotse Hooglanders.
Voordat het Poepekrķs aan de Duersw‚ldmerwei, het einddoel van de wandeltocht wordt bereikt, wordt eerst nog de Poepedobbe gepasseerd.
Het verhaal wil, dat de Hannekemaaiers, ook wel Poepen genoemd, bij de Poepedobbe (heeft hier zijn naam aan te danken) bij elkaar kwamen en na een wasbeurt, in verband met mogelijke overvallers, die het op hun zuurverdiende geld gemunt hadden, gezamenlijk de terugweg naar Duitsland aanvaarden.

Hieronder geeft de groene lijn de globale route aan en de rode kruisjes de start-, overnachtings- en finish plaatsen aan.

 

www.bakkeveen.nl   tips, opmerkingen: mail de webmaster klik hier.                         bijgewerkt: 30-01-2005 10:57