scw
Home ] Up ]

 

Kerststuk
cursus_2005_2006
LAN_party
Nordic_walking
djembee
kaatsen
reanimatie
vogelkennis
now_or_never
carnavals_disco_2004
internet

Lezing "historie van Bakkeveen"

Vanaf het begin liep het al goed met het aantal aanmeldingen voor de lezing van Jan Slofstra (Bakkeveen) over de geschiedenis van Bakkeveen. Uiteindelijk zijn er op 17 februari 2005 maar liefst 64 aanwezigen in de zaal van Dúnhoeke. Dit is een record in de cursus geschiedenis van SCW-Dúnhoeke (Sociaal Cultureel Werk Bakkeveen). Niet alleen Bakkeveensters, maar ook mensen uit de omgeving luisterden (bijna) ademloos naar de zeer interessante lezing van Jan Slofstra.

In veel geschiedenisboekjes is vermeld dat Bakkeveen ontstaan is na het graven van de vaart in de 2e helft van de 17e eeuw. Maar Jan Slofstra heeft onderzoek gedaan naar het oorspronkelijke Bakkeveen. De eerste bewoners zijn rond 1200 deze kant opgekomen. Om iets na half 11 behandelde Jan Slofstra de ondergang van oud-Bakkeveen. Vele 10-tallen jaren later, rond 1670, ontstaat het nieuwere Bakkeveen langs de vaart.

Waarschijnlijk zal Klaas Sikkema in de herfst van 2005 in Dúnhoeke de wat recentere geschiedenis van Bakkeveen presenteren.

Organisator Sybrand Bosma van de "volwassenenwerkgroep" van SCW-Dúnhoeke kondigt de spreker van vanavond aan.
Tijdens de pauze geanimeerde discussies.

Velen hadden verwacht de geschiedenis van de jaren 1800 - tot heden te horen. Maar dat bleek niet waar.

De verrassing was bij velen compleet: de jaren 1200-1600 waren wellicht nog onbekender en daarmee veel interessanter.

Diep onder de indruk van het leven in oud-Bakkeveen tussen 1200 en 1600. Op een indrukwekkende wijze verteld door Jan Slofstra, ondersteund door kaartmateriaal, schetsen, tekeningen en zelfs foto's.
Jan Slofstra met een aandachtige zaal.
Een zeer interessante avond; voor herhaling vatbaar.
 

www.bakkeveen.nl   tips, opmerkingen: mail de webmaster klik hier.                         bijgewerkt: 16-07-2007 23:21