2000_treast
Home ] Up ]

 

bedrijf_2_1
bedrijf_2_2
bedrijf_3
bedrijf_3_2
spelers
spelers_2
Hieronder vind je een impressie van het toneelstuk "Treast mei suker en molke" van Froukje Annema zoals dat op 4 februari 2000 is opgevoerd door toneelgezelschap Nij Begjin uit Bakkeveen. Het stuk wordt (vanzelfsprekend) in het Fries gespeeld. Het is in 3 bedrijven. De regie is in handen van Henk en Fokje Hoogeveen. Bij de meeste foto's is enige toelichting te vinden, maar we vertellen op deze site NIET het hele verhaal. Ook de vele verwikkelingen om de rode draad heen en die veel tot het vermaak hebben bijgedragen, zul je lang niet allemaal hier vinden. Daarvoor moet je zelf maar komen kijken. Bezoekers van de voorstellingen zullen bij het zien van de foto's zich de vele komische voorvallen wel herinneren, waardoor ook de rest van het stuk weer helder zal worden.

Het stuk speelt in juli, in deze jaren, in een koffierestaurant van een ziekenhuis.
De foto's zijn allemaal vanuit dezelfde positie gemaakt zonder flitser, om publiek en spelers niet te storen. Dat en flister niet nodig was komt door de goede verlichting verzorgd door Luuk Smid (hij deed ook het geluid, maar dat hebben we niet opgenomen).

Hier vind je foto's van het 1e bedrijf; de foto's van de andere 2 bedrijven vind je de volgende pagina's.

 

Meinesma is geestelijk behoorlijk in de war. Hij vraagt steeds naar Saakje. Koffiejuffrouw Anneke probeert hem op andere gedachten te brengen, want Saakje zal niet te vinden zijn.
Meinesma heeft de hele avond met zijn mislukte opmerkingen en vragen, maar ook zijn manier van handelen voor veel humor gezorgd.

Anneke_Meinema.jpg (10938 bytes)

In een rolstoel de hele avond de gang van zaken in het koffierestaurant proberen te regelen. Zich met alle gasten bemoeien en veel lawaai maken. Sytske in rolstoel met vlag en met de kruiswoordpuzzel aan de slag.

Sytske_alleen.jpg (9808 bytes)

Patiente Sjoke heeft een zware maagoperatie ondergaan. Ze wil iedereen haar snijwond laten zien, maar zover komt het steeds net niet. En vanuit het ziekenhuis geeft zij telefonisch instructies aan haar man voor het huishouden. En maar klagen.
Maar als ze Anneke kan helpen met de kruiswoordpuzzel is alle pijn vergeten. Zeer lachwekkende scenes.

Sjoke_belt.jpg (9608 bytes)

De demente Meinesma in conclaaf met Sytske. Sytske weet Meinesma echter wel weer op zijn kamer te krijgen, in tegenstelling tot zuster Ida. "Laat uw mooie kamer zien", en dat wil Meinesma wel.

Sytske_Meinema.jpg (10059 bytes)

Taxichauffeur Frans komt met een allochtone patient binnen. Van de eerste patient vertolkt door Fokje Hoogeveen hebben we helaas geen foto. Zij was behoorlijk in paniek, toen haar ziekenhuispasje niet te vinden bleek. Met een dergelijke scene als binnenkomer kwam de zaal dadelijk in de goede (lach)-stemming.

Frans_figurant.jpg (10680 bytes)

De rode draad van het verhaal. Taxichauffeur Frans en koffiejuffrouw Anneke hebben groete problemen, omtrent de opvang de opvoeding van hyun zoon Thomas; hij is bij een jeugdbende terecht gekomen. Frans geeft Anneke de schuld, omdat ze werkt en nooit thuis is om Thomas op te vangen. Een zware rol voor Frans en Anneke om bijna de hele avond gedeprimeerd te spelen

Anneke_frans.jpg (9703 bytes)

 

www.bakkeveen.nl   tips, opmerkingen: mail de webmaster [email protected]                        bijgewerkt: 24-07-2003 18:50